Det blir alltid som Bert vill

KOLUMNISTER

Bert är Bert. För länge sedan tappade han efternamnet. På de redaktioner jag känner till säger man oftast ”Bert”, med ett litet snärtigt sting i sista bokstaven, och ett underförstått skojfriskt utropstecken. Ingen säger Antonia eller Stefan och självfallet aldrig ”Jan” om Stenbeck.

Men Bert är Bert.

– Han får alltid som han vill, sa en småföretagare jag träffade på Skara stadshotell, ett möte för dem som dragits med i fiaskot Fame World och vill försöka hålla stånd i den uppgörelse som fixats till, men som Bert inte tycker är okej.

Bert är hjälte i bygden, såklart. Har satt Skara på kartan och så vidare. Det var inte tal om förskott när traktens nya attraktion skulle färdigställas – Bert är ju Bert.

Och nu är de så besvikna. Det handlar om känslor. Hur kunde Bert göra så här?

Bert var inte inbjuden till mötet. Han skulle prata sönder alltsammans, ansåg man.

Och de har helt rätt.

Efter det där mötet i Skara hann jag inte in i taxin till tåget hem förrän Bert hade ringt. Jag ska inte trötta er med detaljerna. Det blev många samtal; han är som ett aldrig sinande vattenfall, argument och siffror, omdömen och antaganden. Och en och annan gissning. Det vet man inte. Det är som att stå i duschen och ropa; hallå, vilken vattendroppe kom först?

Det lågmälda mötet i Skara utvecklade sig snabbt till en förskräckande trist och tjafsig historia med sårade känslor och motstridiga krav som enda substans. En artikel som aldrig publicerades.

Ja, det blev som Bert ville.

Igen.

Men jag funderar även på småföretagarnas indignation över att Bert ”gått över gränsen”; var den gränsen fanns, om den funnits där hela tiden, och varför de inte förmått vara de goda gränssättare vi lärt oss att våra barn behöver?

Bert blev med tiden allas vårt jobbiga barn; påstridig, krävande. Och emellanåt även rolig, infallsrik – som man gärna tycker om sina barn.

Eftersom man känner dom, kan se med överseende på deras galna krumsprång, och för att det är anständigt att lyssna på sina barn – de kan ju faktiskt ha rätt, åtminstone ibland.

I morgon kan det bli konkurs. Följande dag fortsätter schlager-SM med en ny samlingsplatta i sikte för Skaramannen. The show goes on.

Bert är Bert.

Kerstin Weigl