Vi glömmer alla skandaler så fort

KOLUMNISTER

Man glömmer så fort. Som namnet Reidunn Laurén. Hon var opolitiskt statsråd och shoppade kläder på tjänstekortet. För minst 17000 kronor.

Det hade jag glömt, liksom hennes ansikte. Men hon finns i våra arkiv. Året var 1993, flera år före Mona Sahlins fall. Det som brukar kallas Tobleroneaffären.

Det är inte klokt vad man glömmer.

Den gängse historiebeskrivningen är att Mona Sahlin inte blev statsminister för att hon en dag betalade två chokladbitar med det Eurocard som hörde till jobbet.

Men så var det inte riktigt.

Medan jag läser minns jag av någon anledning att Mona Sahlin hade vit blus på presskonferensen 16 oktober 1995.

Resten hade jag glömt; framförallt att det var hon själv som pratade länge och väl om sina Toblerone och gjorde ett stort nummer av det kvitto på 266 kronor - Konsum i Ektorp - som hon själv lämnat in och betalat.

Ja, för att bagatellisera, försöka visa på det löjliga i uppståndelsen och blanda bort korten lite, för det riksåklagaren ville undersöka gällde inte 266 spänn, utan helt andra summor, om semesterresor, hyrbilar och

en rad kontantuttag.

Det var de misstagen som gav hennes fiender i partiet chansen att snörpa på munnen och öppet odugligförklara henne som hopplös slarvmaja, hon klarar ju inte ens sina egna räkningar.

Mona Sahlin blev inte partiledare. Trots att åklagaren fann att inget brott begåtts, varken av Mona eller Reidunn, det förhöll sig nämligen (precis som kvinnorna sagt) så att reglerna för korten var oklara och förbud mot privatbruk saknades.

Hur många minns det?

Jag letar mig vidare i arkiven: Stig Malm var glad, för Mona Sahlin hade skällt ut honom 1992 för det där ordet fittstim. Som väl ledde till hans egen avgång, funderar jag ... men fel igen. Det var inte med den moralfrågan Malm lämnade posten som LO-ordförande, det var för att han varit med och godkänt en fallskärm värd 22 miljoner för BPA-chefen Lövgren.

Det hade jag nästan glömt.

Och Freivalds? En sak är säker: Om tio år är "varför avgick Freivalds" en riktig kuggfråga. "Var det inte något teaterbesök "?"

I morgon är en annan dag och i spekulationerna om nästa utrikesminister nämns namnet - Mona Sahlin. Kom inte och säg att svensk politik är ospännande.

Kerstin Weigl