Det närmaste (S) kommer en stjärna

”Thomas Bodström är ett fenomen i svensk politik”

Thriller Lobbyisten handlar passande nog, om en smutsig valrörelse där mörka krafter bokstavligen är beredda att gå över lik för att vinna.
KOLUMNISTER

Vid sidan om riksdagsjobbet skriver han böcker, jobbar som advokat och går på parties.

Han talar så att folk begriper.

Thomas Bodström är det närmaste Socialdemokraterna kommer en stjärna.

Pressklubben Desken onsdag kväll. Mängder av unga, välklädda människor dricker vin och öl.

Det kunde vara vilket kändisparty som helst. Men det är det inte. Dragplåstret är riksdagsledamoten Thomas Bodström (S). Hans förlag har releasefest för Bodströms tredje thriller på tre år, ”Lobbyisten”.

Thomas Bodström är ett fenomen i svensk politik. Ingen, säger ingen, har sleven i lika många skålar som han.

Som riksdagsledamot har han sedan valet 2006 skrivit under 174 motioner, interpellerat 65 gånger, lagt 83 skriftliga frågor och deltagit i 86 debatter. Det är en prestation långt över den genomsnittlige ledamotens.

Han är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Vid sidan jobbar han som advokat och plockade enligt senaste årsredovisningen ut 800 000 i arvode som styrelseledamot i bolaget för advokatrörelsen.

Han driver ytterligare ett bolag för sin författarverksamhet och sitter i friskolekoncernen Pysslingens styrelse.

Dessutom skriver han alltså böcker. Hittills fem varav tre thrillers.

Märkligt nog får Bodström, eller ”Bodan” som han kallas av sina partikamrater, inget erkännande för sin hyperaktivitet. Tvärtom kritiseras han för mångsyssleri.

Men att politiker rör sig i samhället, som advokater eller författare eller städare, kan inte vara fel. Det är det däremot att stänga in sig i riksdagskomplexet.

Att göra mycket kan inte heller vara fel, åtminstone inte om resultatet håller godtagbar kvalitet. Lättja är däremot ingen dygd, inte ens för riksdagsledamöter.

I valet toppar Thomas Bodström S-listan i Stockholms län efter att tidigare ha representerat i Örebro. Tanken är att han ska dra upp resultatet i en del av landet där Socialdemokraterna är svaga.

Det är sannolikt en korrekt satsning. Bodström, 48, är det närmaste Socialdemokraterna kommer en stjärna.

Enligt Nationalencyklopedin kännetecknas en renässansmänniska av livsaptit, mycket bred bildning och ibland viss hänsynslöshet.

Är det möjligen så att Thomas Bodström lever 150 år för sent?

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Du ska välja land, inte rött eller blått”

Till obegripligheterna i valrörelsen hör den nya geografin. Men Mona Sahlin vid rodret hamnar du i Möjligheternas land. Med Reinfeldt i Föregångslandet Sverige. Glasklart? Nix.

”Reinfeldt fick nog fantomsmärtor”

Brittiske David Laws avgick som vice finansminister efter två veckor. Han hade felaktigt dragit av 460 000 kronor. Men Borelius och Stegö Chilo, båda (M), var ännu snabbare 2006.

”Men varför var glasen frostade?”

Svenska folkets gåva till Victoria och Daniel var tusen frostade glas. Kronprinsessan undrade om det skulle symbolisera kyliga förhållanden. Det kan man verkligen undra.

”Alla som är förvånade räcker upp en hand”

På S-kongressen beslutades att en fjärdedel av alla kandidater skulle vara under 35 år. Nu visar SSU:s granskning att bara fyra av 15 riksdagslistor som anger ålder når målet.

”Den kinesiska klimattigern har vaknat”

Invånarna i fem kinesiska städer, bland annat i Shanghai, får upp till 60 000 kronor i subvention om de köper en elhybridbil. Det finns trots allt hopp, även för klimatet.

Veckans citat

EU understryker kravet på omedelbart, varaktigt och villkorslöst öppnande av övergångar för humanitärt bistånd, varor och människor till och från Gaza.

EU:s utrikesminister Catherine Ashton, en av många som efter konvojattacken krävde att Israels Gazablockad upphör

Inombords känner jag bara kaos. Jag har inte lyckats skriva en enda sida och förlorat ett helt skrivår. Alla mina bokplaner drunknade.

Författaren Jan Guillou om att kallas agent av tidningen Expressen