Bekräftelsebehovet som kan leda till skilsmässa

Läs Ann Söderlunds kolumn

KOLUMNISTER

”Jag var inne på hans Facebook i går kväll och vet du vad hon hade skickat? En lättklädd bild på sig själv med frågan, ”När ses vi?” Gud, vilken ­liten slampa, men nu har jag i alla fall bevis!”

Min väninna ringer och väcker mig en morgon på Gotland. Yrvaken noterar jag att det är fjärde gången den här sommaren som någon i bekantskapskretsen funnit ”bevis” för sin partners prasslande­ på fejan.

Ursäkta gammeldagsa mig! Men är det bara jag som tycker att innehållet i min dator är privat? Eller är det ordet hemmahörande på museum bredvid de andra brontosaurerna? Om det förut var James Bond och datahackers som lyckades ta sig in i laptopens domäner, så verkar Facebook och Iphone i tyst samförstånd medverkat till att kreti och pleti tycker att det är fritt fram att dechiffrera­ privata mejl och sms i parti och minut.

När alla plötsligt börjat agera Sherlock Holmes på hemmaplan är det klart att det målas småjävlar på Josef Frank-tapeterna. En ledtråd leder till nästa ledtråd och snart har det hjärnspöksknullats på vartenda motell inom tio mils radie.

Missförstå mig rätt. Jag har inga Di Leva­komplex och tror inte på att sprida sin säd vare sig i havrekakor eller utanför hemmets väggar, men herre gud, det finns ju en så kallad gråzon även i de bästa av familjer.

Ponera att du är en utarbetad småbarnsförälder med sömnbrist och en aning för tidig 40-årskris. ”Vad hände med passionen”, typ. Barnen har äntligen­ somnat, det känns som om det ligger ett lik i sängen mellan dig och din sambo, du kan inte somna. Ponera att du går upp och sätter dig framför datorn och öppnar upp Facebook. Tre vänförfrågningar.

Intressant! Där sitter ditt gamla ex från högstadiet och ser ut som tiden stått still. Du tackar ja. Ni småchattar ­lite med varandra under några veckor. Lite småflirtig undertext för gammal vänskaps skull.

Ingen big deal. Tills din partner med en hon- eller handjävuls liv och lustar lusläser vartenda ord.

Då är det helt plötsligt en skilsmässoorsak.

Nu är det ju ett faktum att reglerna för vänskap, kommunikation och romantik har ritats om med Picasso-stora drag bara de senaste 1-2 åren. Det känns som om den skenande tekniken ändrar våra sinnen och gör att det blir tystare mellan oss människor i det verkliga livet.

Varför söka bekräftelse från en måndagsseg partner när en statusuppdatering och en ny profilbild på Facebook genererar 40 egoboostande kommentarer? Livet var säkert inte bättre före internet, men helt ärligt så skiter jag i var du har köpt din kofta.