Jag har fått veta hut helt enkelt

KOLUMNISTER

Jag trodde att feminism fick folk att gå i taket men det har visat sig att diskussionen om rasism är lika provocerande. Speciellt om man inte försvarar företeelsen. Efter förra veckans krönika om de ungdomar som gick omkring i Stockholm och delade ut broschyrer med rubriken ”Vem bryr sig om våra svenska ungdomar” som en reaktion mot det mångkulturella samhället har jag fått veta hut helt enkelt.

”Ulrika” skriver: ”Jag måste bara säga att artikeln var bland dom dummaste jag någonsin läst.

Hur mycket togs inte mordet på den illegale invandraren och John Hron upp bland dom etablerade medierna?

Vad höll du Belinda samt de ansvariga för denna lynchning det vill säga politikerna, för tal när Daniels mor förlorade sin enda son?”

Jag var inte ute på stan och försökte göra det till en vi/dem-fråga, Ulrika. Men ditt intressanta ordval visar att du gjort det till en vi/dem-fråga.

Du kallar det ”mordet” på John Hron och ”lynchning” i Salem. Jag gjorde inte den enkelspåriga analysen att utan invandring blir Sverige ett fredat land.

Det är därför jag fortfarande väntar på svar på hur broschyrerna ser ut när någon som John Hron mördas av skinnskallar.

Men många mejl jag fått kommer från människor som anser att medierna inte skriver om så kallat invandrarvåld. Jag tror att medierna precis som samhället i övrigt har ett oerhört infekterat förhållande till rasism och fördomar.

Man vet inte hur man ska hantera det och det blir lättare att peka ut svenskar som rasister så fort de har en fördom, än en invandrare.

Fördomar har vi alla och de föds lika ofta ur erfarenheter som okunnighet.

Och om dem bör man prata. Man ska naturligtvis också prata om tjejer som blir stämplade som svennehoror.

Jag möttes också av fördomar när jag växte upp, från killar med invandrarbakgrund. Som ansåg att jag var ”lössläppt” för det enkla faktum att jag var svennetjej.

Sedan finns det svennetjejer – du Ulrika? – som tror att alla invandrarkillar är våldtäktsmän.

Därför hoppas jag att Göran Persson och hans regering ordnar en konferens, inte en ny Förintelsekonferens, det är inte genom att berätta vad som skedde där i första hand som fördomar och rasism runt oss idag motverkas utan genom att ni som jobbar för ett ”svensksamhälle” (vad är det?) får komma till tals likaväl som de som jobbar för att Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle.

Det är genom att ni får mötas som något kan hända. För den största idiotin just nu är att ni inte möts.

Bjud även in forskare och nätverk som ”ingen människa illegal” att dissekera fakta om våld och flyktingpolitik.

”Lars J” skriver: Som SO-lärare på högstadiet vet jag inte om jag ska skratta eller gråta då jag läser Belindas kolumn...

I dag finns ingen etablerad opposition i Sverige, och min teori är att det är därför unga går mot det extrema.

Inget parti vågar säga att exempelvis flyktingar kostar staten enorma summor varje år.

Det är bara vård, skola och omsorg som kostar och det är bara där som nedskärningar kan göras!!!”

Lars, jag gråter om du är SO-lärare på riktigt.

Förövrigt kan jag lugna dig, det finns visst en opposition.

Schengenavtalet är väl en gottepåse, Lars.

Liksom det faktum att Sverige varje år skickar hem flyktingar som med största sannolikhet kommer att råka illa ut i sina hemland, fängslas eller dödas.

Just nu gömmer sig ett sådant fall, en familj, i de svenska skogarna. Sonen har slutat tala av rädsla. Lars, You´re a winner!

Signaturen ”Mulof” får avsluta denna krönika: ”Jag har blivit misshandlad av en ’invandrare’ en gång, vilket ger mig ett tydligt skäl att ’bli rasist’, men så enkelspårig är jag inte.

Det fanns nämligen femton vittnen på platsen, alla tittade på men sa ingenting till polisen trots att de visste vem gärningsmannen var.

Dessa vittnen var alla svenskar. Kriminella handlingar har inte med nationalitet att göra. Det är en mänsklig egenskap.”

Belinda Olsson