Jag är ett ufo på bomulls- turné

KOLUMNISTER

Det här är en liten berättelse om ett kan tyckas litet problem men då har ni ingen aning om hur j-la svårt det är att få tag i bomullstrosor - som dessutom är snygga.

Det hela började med att jag var tvungen att låna min killes boxershorts sista dagen på semestern. De var så sköna. I bomull.

Eftersom märket var Calvin Klein gick jag och min kille till NK när vi kom hem och frågade om de hade en tjejvariant. Det visade sig att man hade sålt en tjejvariant för några år sedan men inte nu längre. Jag kollade runt på NK:s underklädesavdelning men de hade inga bomullsunderkläder. Vidare till H&M, Twilfit och Åhléns. När vi avverkat sista affären säger min kille: "Jag skulle aldrig ta på mig underkläder i syntet eller spets om det gjordes för killar."

Jo, välkommen... Han lever i bomullsriket, bland sköna, vackra, vita kallingar.

Problemet är inte att det finns spetsunderkläder för tjejer, stringtrosor, behåar med kuddar i och så vidare. Utan att det nästan inte finns några alternativ.

Till stor del obekväma underkläder dominerar marknaden för kvinnor och det är väl inte så märkligt med tanke på vilka skönhetsideal som råder men ändå...

Vill man ha bomullstrosor och man inte är välorienterad är man förpassad till märken som Sloggi, och då gäller tantmodeller. Förlåt alla tanter, men när man är 27 år så vill man inte ha det.

Vissa sportmärken som till exempel Salming och Björn Borg har bomullstrosor, men de är också rätt dyra. Vissa expediter kollade på mig som om jag var ett ufo på min bomullsturné. Jag: en töntbomullstjej, alltså.

Varför är det så viktigt då med 100 procent bomull? Ni vet säkert alla att bomull andas. Motsatsen, syntetmaterial, andas inte.

Och i syntetmaterial kan svamp frodas. Svamp är något som många tjejer råkar ut för. Och det kan komma av tajta kläder och syntetunderkläder, svamp löööves syntetunderkläder och tajta byxor. Och för min del är svamp inte värt att gå omkring i syntetstring i tighta jeans för.

Svamp kliiiiiiar och kliiiiar. Just därför borde H&M och Åhléns göra fler snygga bomullsunderkläder - för tjejers skull. Mejla mig om ni har tips på bra bomullsunderklädesmärken som också är snygga, de måste finnas... måste.

Nu till något ännu dummare. Tjejprogrammet Bitch på TV4.

Hur i h-vete kan man som detta tjejprogram, som kallar sig BITCH och säger sig stå för starka självständiga brudar, göra en följetong om en tjej som ska plastikoperera sig? Hur kan man vara så puckad att man avdramatiserar plastikoperationer och gör en käck följetong av dem? Hur resonerar redaktionen?

Utan en enda kritisk fråga får vi följa en tjej som uppenbarligen är sjuk.

Hon gjorde sin första operation när hon var 15 (!) år. Den här gången ska hon byta ut gamla implantat i brösten mot nya, göra en näsoperation samt en läppförstoring.

Hon ligger där nersövd på operationsbordet, medan kirurgen gräver omkring i tuttarna, stoppar in fett i läpparna och drar i näsan som om hon vore ett djur på slaktbordet.

Jag spyr på den härliga självständiga feministiska programledaren Paula de Tilde och programmet Bitch.

Jag hoppas att Paula de Tildes unge kommer hem när hon är 15 och i smyg har gjort tuttarna fem storlekar större och opererat sin perfekta lilla näsa eftersom jakten på egenvärde kräver det.

Så kan Paula de Tilde sitta där och tänka tillbaka på tiden när hon gjorde program för den fria kvinnan som bestämmer över sitt eget liv och minsann kan betala för sin egen operation och skiter i alla tråkiga PK-feminister och gråta.

I ena delen av världen går kvinnor omkring i hucklen eller stenas till döds, i den "fria" världen ligger kvinnor på operationsborden för att få tjockare läppar och tjejer som Fadime sju meter under jorden.

Det är verkligen kvinnornas århundrade.

Hurra, hurra.

Belinda Olsson