Madeleine har käften full av stekta sparvar

KOLUMNISTER

Jag läste en artikel om Ace of Base-Uffe i helgen. Han flyttade utomlands när den svenska avundsjukan till slut blev övermäktig. Det stack i ögonen på folk att han tjänat snuskigt mycket pengar på musik och lever lyxliv och kör snygg bil och varit ihop med modeller. Man har ju hört det förut, om den svenska avundsjukan.

Men det finns uppenbarligen ett undantag, några få människor som inte råkar ut för den ogina svenska mentaliteten - de klarar sig alltid undan.

Jag pratar naturligtvis om allas vår familjen Bernadotte. Monarkerna. De åkte på lyxsemester till Asien över nyår och har enligt kvällstidningarnas rapporter vilat ut på en lyxyacht med Roger Moore. Detta efter en hård vinter av att åka runt i världen och ha ätit och druckit gott, skakat massor av händer, fått ägna sig åt välgörenhet, haft kul i Mexiko, fått gå på en massa bra konserter och puh, ja hur orkar de?

Mest avundsjuk är jag personligen på prinsessan Madeleine, lyllo henne alltså som kan leva ett så fantastiskt liv utan att få på fingrarna. Hennes syster måste vara omåttligt avundsjuk. Stackars jordnära Victoria som har plikten som en boja kring foten. Hon måste sitta på massor av tråkiga middagar och gagga med gamla professorer eller bära fula hattar och vinka och klippa band och hon måste alltid vara redo att "tjäna" landet och i intervjuer ger hon det där underdåniga intrycket som att "givetvis ska svenska folket få lägga sig i vem jag ska gifta mig med".

Prinsessan Madeleine däremot. Hon lever Sveriges mest glassiga ungdomsliv. Hon klär sig i svindyra snygga märkeskläder, eller urringningar som kvällstidningarna dregglar över, och glassar omkring på Rivieran med sina kompisar eller rika snorvalpar till pojkvänner och sedan gör hon någon liten designpraktik på en inredningstidning och hos en känd arkitekt som andra formintresserade unga antagligen skulle döda för men - hey, I"m a princess - och i en nyårsintervju berättade hon att det är tråkigt när man blir omskriven i pressen för att ha gjort något dåligt men om man gjort något bra, som att besöka de sjuka barnen på sjukhuset, ja då blir man glad över att vara i medierna.

Tänk en dag i hennes liv. En caffe latte, lite shopping, lunch med kompisar och sedan som ett litet avbrott - "the real world" - i form av de sjuka små söta barnen på Huddinge sjukhus följt av nattvimmel på innekrogarna i Stockholm. Dessutom verkar Madeleine vara så social. I nyårsintervjun stockade sig inte orden en enda gång och hon verkade så säker på sig själv medan storasyrran måste fundera över varje ord så att det inte blir fel men så blir det fel ändå och hon får inte sagt vad hon vill riktigt.

Prinsessan Madeleine är perfekt helt enkelt och behöver inte slita speciellt mycket för att leva det ljuva livet med party, shopping, skidåkning i fjällen ena dagen och Asien och lyxbåt nästa. Lyllo henne.

Men hur hon är värd det är liiite svårt att få kläm på. Jag vet inte riktigt vad hon har gjort för att förtjäna att leva på skattepengar och ärva en kunglig titel som garanterar gräddfil genom livet men om resten av svenska folket anser att hon är värd det ja då är hon väl det.

Lite synd är det ju om Ace of Base-Uffe som ändå tjänade pengarna på sitt yrke som musiker men som upplever den svenska avundsjukan när han kör snygg bil, umgås med rika människor och har semester i Nice. Men bli inte arg på prinsessan, Uffe. Hon är bara en lyllobrud som lyckats fixa det riktigt bra för sig själv. Man måste ju beundra det. Fast jag undrar lite - kan hon ha inspirerat sin fars jultal? Ni vet, om de stekta sparvarna som man inte bara kan förvänta sig att få influgna i munnen. Jag skulle säga att prinsessan Madeleine har käften full.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM