Han förstår inte att det är varje flickas stora sorg

KOLUMNISTER

Anna, 16, blev inknuffad på toaletten vid flera tillfällen av en kille på skolan som försökte få henne att suga av honom. Det hände tre gånger på två dagar. Andra dagar tafsade han på henne, eller sparkade.

Anna var modig nog att gå till polisen och anmäla honom. Killen dömdes för sexuellt ofredande, olaga frihetsberövande, ofredande och övergrepp i rättssak. Eftersom han är 17 år dömdes han till vård inom socialtjänsten vilket innebär tio möten med socialtjänsten då man diskuterar "kriminalitet" och "sociala färdigheter".

Vilket skämt!

Märkligt att en socialsekreterare bara kan sitta där och

genomföra de här samtalen

i stället för att slå larm, till

exempel i medierna, om hur det inte fungerar att en 17-årig kille som sparkat, tafsat och försökt våldta en skolkompis ska gå på tio "samtal" och

sedan vara - ja, vad - "botad"?

Men ännu större skämt skulle det kunna vara att 17-åringen går kvar på samma skola som Anna. Men det är inget skämt, mardröm kanske, men tyvärr inget skämt.

Varje dag riskerar Anna att stöta på killen. Dessutom har 17-åringens kompisar fört "traditionen" vidare och trakasserar nu Anna. De sitter i kafeterian och skriker "hora" så att alla hör, när hon går förbi. Då skäms Anna och skolkar från skolan.

Vad säger då rektorn på Annas skola? Den som är ytterst ansvarig för Annas välmående på dagarna? Jo, rektorn säger till Aftonbladet: "Vi har jobbat oerhört med det här fallet. För oss är det viktigt att flickan känner sig trygg ... Vad gäller brotten så gör vi bedömningen att pojken inte gör om dem."

Så säger en rektor som påstår sig ha jobbat oerhört med "fallet". De flesta killar som begår den här typen av övergrepp behöver mer än några samtal för att förändra sitt beteende - ring Rädda Barnen och fråga. De har oerhörda kunskaper om unga sexualförbrytare. Men det har inte rektorn gjort.

En annan skola:

Fatime, 15, kan äntligen andas ut. I år går inte det tuffa tjejgänget på skolan längre. Så nu blir hon inte kallad hora, fitta, luder, madrass. Det klottras inga glåpord på toaletten om henne. Det tuffa tjejgänget syntes och hördes när de gick på skolan. Fatime tror att lärarna måste ha vetat om vilka de var men ändå gjordes inget. En lärare försökte hjälpa prata med tjejgänget en gång men det hjälpte inte. Någon annan lärare eller rektorn la sig aldrig i. Det var inte förrän de tog studenten som det blev bättre för Fatime.

Jag har tyvärr inte plats i min kolumn med fler exempel på hur tjejer kränks i skolan dagligen. Jag skulle inte få plats om jag så fick hela tidningen. Exemplen är för många. Jag undrar bara: När ska Thomas Östros, skolministern, vakna? När ska han och Margareta Winberg sätta sig ner och säga till varandra: Vi måste göra något, vad ska vi göra?

För uppenbarligen kan inte skolan hantera detta problem på egen hand. När det gäller sexuella trakasserier står skolan allt- för ofta handfallen. Det finns ingen krisplan. Om en elev faller ner och dör på skolgården, då vet man hur man ska agera.

När en tjej blir påhoppad på toaletten av en annan elev som försöker tvinga henne till oralsex så har man ingen aning om hur man ska agera. På samma vis som skolan aktivt har börjat jobba mot mobbning måste skolan börja jobba mot sexuella trakasserier. Framför allt måste man våga flytta på en gymnasie-elev som blivit dömd för sexuella övergrepp. Anna ska inte behöva vara rädd varje dag som hon går till skolan. Det ska inte vara hennes betyg som blir lidande. Hon gjorde inget fel!

Jag vill slippa diskussionen om varför unga kallar varandra hora. Skitsamma om det beror på "språkutveckling", "influenser från andra språk" eller "patriarkaliskt förtryck". Debatten får inte fastnat där på samma vis som vi i flera år hade en debatt om huruvida en invandrare är en svensk, en nysvensk eller invandrare i stället för att ägna oss åt integration. Jag vill veta vad Thomas Östros tänker göra åt det här. Tyvärr har han nog ingen aning och det är den stora sorgen för alla tjejer som går i skolan i Sverige i dag.När en tjej blir påhoppad på toaletten av en annan elev som försöker tvinga henne till oralsex så har man ingen aning om hur man ska agera.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM