Jag förstår om Linda blir en förebild för unga

KOLUMNISTER

Det är något med Linda som var med i årets Big Brother. Som gör att jag gillar henne. Det började när jag fattade hur hon tänkte. Det var rätt rörande när Micke skulle bluffa för de andra att han inte alls var pilot utan bara en "vanlig" kille som inte gjort speciellt mycket av sitt liv, och Linda blev glad i stället för arg. För nu kände hon att de var mer på samma nivå, att han inte heller hade utbildning och kunde allt.

För Linda sa själv att hon kände sig värdelös ofta inne i huset. På grund av sitt bildningskomplex. Jag känner igen det där komplexet, har också tampats med det för att man inte i likhet med de flesta andra kollegor läst på Journalisthögskolan eller har 80 universitetspoäng som bara skräpar omkring. Jag fattar också om Linda blir en förebild för massor av unga tjejer i det här landet nu. För hon har insett saker i huset som hon kan förmedla vidare.

Hon har tagit tag i sitt liv verkar det som och vill inte bli en dokusåpakändis på barturné som ska spruta champagne på gäster och säkerligen bli tagen på pattarna av fyllosar. Hon har inte tänkt att göra fler Slitz-utvik heller verkar det.

Hoppas att hon håller det. För just därför tror jag att hon är en bra förebild. För hon är den enda brud som blivit kändis på dokusåpa i stil med BB och som inte det första hon gör är ett nytt utvik eller en barturné eller en dålig skiva eller bara säger dumma saker i intervjuer.

Nej, Linda får en timmes dokumentär i tv i stället (femman i söndags) där hon berättar om att inte sköta skolan när hon var yngre, bli mamma vid nitton, leva mer för killars skull än sin egen och att när hon gick in i BB-huset så var hon trött på sitt liv men nu känner hon sig starkare och vill leva ensam ett tag.

Det är skitbra. Unga tjejer lär ju lyssna på Linda, något sätter sig förhoppningsvis. Förhoppningsvis det här med att man inte ska leva genom killar, eller att utbildning faktiskt är viktigt för att kunna göra fler egna val i sitt liv och att ett utvik i Slitz eller Café inte är en enkel biljett till framgång och självförtroende.

På tal om grabbtidningarna. De fick en hel del gratisreklam i Expressen förra veckan. En krönikör på tidningen, Marie Söderqvist, är nämligen fullkomligt exalterad över att ha kvalat in på deras "sexig-lista". Det är nästan lite rörande att se hur ofantligt glad hon är över att ha hamnat där.

Hon kom sist, eller rätt långt bak i alla fall, plats 52, och tro det eller ej men i sin krönika citerar hon omdömet hon fick i Café, rakt av. Övrig krönika går ut på att slå på "feminister", hon specificerar inte vilka hon menar, för att de är bakåtsträvande och att Cafés sexig-lista gör mer för jämställdheten än "feministers envisa påståenden om hur kvinnor ska vara för att män ska tycka att de är attraktiva".

Hon menar att det här snacket om att män har svårt för kvinnor med makt och som är starka odlas av kvinnor som en myt. Eller av feminister rättare sagt. Det känner säkert Expressens "sexiga" krönikör att hon har fog att tycka nu när hon finns på den där sexiga listan.

Sedan avslutar hon sin krönika med att slå in en öppen dörr om att man inte alls måste ha silikontuttar för att vara sexig, man kan satsa på karriären i stället. Som om inte alla visste att man kan göra karriär eller uppfattas som sexig utan silikontuttar.

Det handlar ju mer om vilken typ av karriär man tänker satsa på, och hur långt man vill komma på att vara sexig.

Jag skulle i så fall vilja slå ett slag för "feminister" att för de inte är riktigt lika naiva som Expressens krönikör - nu förstår jag att hon är exalterad över att över huvud taget ha kvalat in på listan men" feminister inser att det givetvis finns män som tänder på makt och tycker att starka kvinnor (utan silikontuttar) är sexiga, men att det är desto fler män som inte ser kvinnor som kapabla att förvalta malt överhuvudtaget (se näringslivet) och att det är mycket mycket lättare att hamna högt på en sexiglista om man är stark OCH har silikontuttar.

Då hamnar man garanterat högre än plats 52. Sådant vet feminister. Det är liksom inte för intet som det är Victoria Silvstedt (plats 26 på listan) som pryder Cafés omslag och inte Expressens krönikör om man säger så"

Belinda Olsson