Nej, vår kungafamilj är knappast "vanlig"

KOLUMNISTER

Jag läste någonstans någon som menade att det var bra att det finns paparazzofotografer för utan dem skulle vi inte fatta att vår kungafamilj inte är ett dugg "vanlig". Jag håller verkligen med. När man ser en solbränd prinsessa Madeleine ligga vid hotellpoolen i

Puerto Banus, Marbella, där ett rum kostar 3 000 kronor natten, och gosa med sin nya kille blir jag glad att det finns paparazzofotografer.

För naturligtvis fortsätter myten om vår jordnära, vanliga kungafamilj att odlas så länge fina snälla hovfotografer eller vanliga pressfotografer bara är med vid officiella besök, när Victoria i fin tantdräkt slår en flaska mot en båt eller klipper ett band, när Madeleine ler vänt mot kameran vid någon hästhoppning eller kungen och drottningen vinkar åt några gatubarn i Brasilien.

Nu får vi se det andra också. Kungaparet glassandes omkring på någon lyxbåt på Rivieran, Victoria i vipp-båset på ishockeymatch och Madeleine i en solstol med Gucci-glasögonen på och ett litet "posse" av killar med bakåtslickade frisyrer omkring sig.

Tänk att det finns de som på allvar menar att vi har en "vanlig" kungafamilj ändå. Om man är "vanlig" – anses man inte leva i verkligheten då? Utan särbehandling.

För ett tag sedan kunde man läsa i kvällstidningarna om hur "Vickan" och "Madde" besökte sin gamla skola, Enskilda gymnasiet, i Stockholm. Hovets presskvinna Elisabeth Tarras-Wahlberg beordrade journalisterna att inte ställa några frågor. Tänk att hon kan göra så där hela tiden. Beordra olika journalister vad de får och inte får göra. Det skulle aldrig "vanliga" människor kunna göra. De får finna sig i att bli utfrågade och ifrågasatta. Ja, det gäller vår statsminister och vårt näringsliv också. Det gäller i princip alla i det här landet förutom familjen Kung.

De enda som medialt sett gör uppror mot Tarras-Wahlberg och hela konceptet att kungafamiljen ska diktera villkoren för när och hur de ska intervjuas är Pass På på ZTV. De vågar driva med dem i stället. Tänk att det är ZTV som i dag visar störst medialt oberoende till kungafamiljen.

Nej, inte är kungafamiljen vanlig. Tvärtom lever de i stor segregering. Det tjatas ju ofta om hur svårt det är att få invandrare att smälta in i samhället, integrera sig. Det sägs ofta bero på dem själva, eller rättare sagt deras ovilja att kämpa för att ta plats. De håller sig till "sin sort" i stället, pratar sitt eget språk. Helst ute i förorterna. Men i själva verket kommer den mest ointegrerade gruppen undan hela tiden. Överklassen, där vår kungafamilj ingår.

Nämn en samhällsklass, eller grupp av människor, som präglas av mindre mångfald än överklassen.

Överklassen gifter sig gärna med varandra, den som vill bryta mot dessa traditioner kan få det jobbigt - det kallas hederskultur. Det gäller vänner emellan också - lika barn ska leka bästa.

Har till exempel Vickan och Madde några vänner som inte är rika, kommer från fina familjer, bor på fashionabla Östermalm eller på något gods i Skåne och pysslar med hästhoppning eller pluggar på dyra universitet runtom i världen?

Naturligtvis är det skönare för dem att umgås med folk med pengar som kan skydda dem. Samtidigt måste de någon gång ha fått dem att känna sig som djur i bur. Att inte kunna välja andra vänner. Jag tror att överklassen många gånger känner sig fullkomligt missförstådd nämligen. Och inte orkar umgås med knegare och annat löst folk - för de orkar inte bli ifrågasatta. Så deras liv i segregation är självförvållat.

De bor i sina egna getton, rör sig bara mellan vissa punkter. Vad säger Mona Sahlin om detta? Kan man skaffa fram en handlingsplan för att skapa mångfald i överklassen och bryta dåliga kulturella mönster? Kanske ett första steg vore att låta vem som helst söka jobbet som kung. Få in en utböling på Östermalm och i Djursholm (utbrett överklassfäste). Någon måste i alla fall göra något. För mångfald i tiden.

Belinda Olsson