Utvik signalerar bara desperation

KOLUMNISTER

Hej Charlotte. Jag läste att du har vikt ut dig i en mjukisporrblaska (igen). Du sa i en intervju i Aftonbladet härom dagen att du gör det bland annat för att du inte vet hur din kropp kommer att se ut efter att du fått din bebis.

Jag kan berätta hur din kropp kommer att se ut. Några få procent går ju ner de sex (!) kilo de gick upp under graviditeten, på typ en månad. Vi andra vet att du inte kommer att få några erbjudanden från någon mjukisporrtidning i första taget efter att din bebis kommit, för du kommer att vara" degig. Den glänsade runda magen är plötsligt liksom gråblek och" ja, den lever ett eget liv kan man säga. Och man känner sig inte så sexig helt enkelt. Tror knappast att mjuksiporrblaskeläsarna tycker det heller.

Sedan erkänner du ju faktiskt att du gör det för att du har en singel på G.

Jag tror att det går att dela upp svenska kändisbrudar i två kategorier:

1. de som har talang nog att klara sig utan att visa tuttarna eller som av någon anledning lyckats bli populära i stugorna och därför inte känner behovet och

2. de som inte säljer så bra av sin nya skiva eller/och som börjar få ålderskomplex (läs 30-årskris) och tänker att hjälp, jag måste visa tuttarna för killarna så att kvällstidningarna skriver om mig och min nya singel/film.

Tjejer som inte vikt ut sig (kategori 1): Robyn, Lisa Nilsson, Dilba, Liv-Marit Bergman, Sahara Hotnights, Maja i The Sounds, Josefin Nilsson, Agneta Sjödin, Kristin Kaspersen, Carola.

Tjejer som vikt ut sig (kategori 2): Charlotte Nilsson, Pernilla Wahlgren, Izabella Scorupco, Kajsa Mellgren, Systrarna Graaf, Robinson-Emma, Big Brother-Linda (som jag för övrigt utnämnde till förebild för unga tjejer, det var före läppförstoringen, som Aftonbladet av någon outgrundlig anledning skrev om, samt hennes nya Slitz-utvik), Dajana Lööf.

Ni har nästan samtliga försvarat utviken med att ni är stolta över era kroppar och ser det som en "kul grej". Det är ett sådant ljug. Om man är stolt över sin kropp kan man visa upp den med kläder på, det funkar jättebra. Izabella Scoruppco gör inga bra filmer och är en nobody i Hollywood. Pernilla Wahlgren och Fly on the wings of love i all ära men hon får ju inte klubbkidsen att kissa på sig av entusiasm exakt och, du - du får ju sjunga med Christer Sjögren på julturné, det ger säkert en slant i plånboken men inte rimmar det så himla koolt med dina Gucciklackar?

Du säger i Aftonbladet-intervjun att ""jag tycker faktiskt att hela feministdiskussionen är förlegad. Borde de inte ha vant sig snart? Jag har ju gjort det här förut, det är väl inte så märkvärdigt?" Rätt skön kommentar egentligen. Så befriat" puckat på något vis. Är inte hela feministdiskussion förlegad liksom.

Charlotte, de flesta bryr sig inte om du viker ut dig. Det är silikon för hela slanten nu för tiden. Små tjejer växer upp med dig och din svägerska Pernilla Wahlgren som förebilder. Det är ni som fostrar tjejerna. Sedan är vi några skogstokiga feminister som då och då kryper upp ur våra hålor för att försöka visa på alternativ, men vem fan bryr sig? Vi är omoderna, ouppdaterade, back to dinosaurie-times uppenbarligen.

När Britney Spears för några år sedan uppträdde i Sverige hade till och med Expressens ledarsida en krönika om att Britney var en fin förebild och inte alls en produkt. I dag är det Christina Aguilera som står för girlpowern. Det anses befriande för kvinnor att hon dansar nästan näck i en boxningsring, kråmar sig och påstår att det är för hennes "egen skull".

Men till alla dem där ute som vill vika ut sig skulle jag ändå vilja skicka en liten tanke om det går bra. Tänk på vad det signalerar: desperation, misslyckad karriär, dåligt självförtroende (måste visa tuttarna för killarna så att jag duger). När ni funderar på att göra en Charlotte - gå igenom listan här ovan och fundera på vilket lag ni vill tillhöra. Vinnarna eller Systrarna Graaf-ligan.

Men vem är jag att tycka, jag är ju bara en ytterst omodern feminist med förlegade ideal. Men en bra karriär och god inkomst har jag, Charlotte. Utan utvik. Inte för att någon kommer att ringa en degig småbarnsmamma för ett utvik men jag säger så här: more power to me!

Hälsningar

Belinda Olsson