Inte ens ett talibanliv kan förhindra våldtäkt

KOLUMNISTER

Sverige efter domen i det som kallas ”gruppvåldtäkten i Tumba”:

Som vanligt har ett antal jurister känt sig manade att rycka ut och försöka få de upprörda ”massorna” att besinna sig så att de inte börjar ropa efter att våldtäktsmän ska hängas på torget.

Dårarnas försvarstal har avlöst varandra. En kvinna från Advokatsamfundet skrev till exempel i Expressen i fredags att en försvarsadvokat rimligen bör kunna ställa frågor som rör offrets sexualitet, till exempel om hon haft gruppsex tidigare.

Detta visar ju bara ännu en tröttsam gång att kvinnors sexualitet anses kunna provocera fram ett kränkande eller våldsamt beteende hos män och att hon får räkna med det helt enkelt. Som om inte kvinnor blir våldtagna vare sig de haft gruppsex tidigare eller är oskulder.

Dessutom, våldtäktsmän är inte ute efter en skön sexstund, de vill förnedra och berusa sig med makt. Så våldtäkt har inget med sexualitet att göra egentligen.

Och det är i vilket fall något djupt fel när några män kan frikännas från sexuella övergrepp på grund av att de inte skulle ha förstått att kvinnan de utsatte var hjälplös.

I sådana fall ska de ju ha sluten psykiatrisk vård istället för att gå fria.

Men kanske är det inte allt detta jag borde skriva, kanske borde också jag sluta hyckla och påstå att en kvinna ska kunna gå klädd hur hon vill och dricka vad hon vill och blablabla. Who cares?

Lagar tillämpas ju inte, i sprickorna slinker förövare efter förövare igenom, rättsväsendet anser sig inte ha några problem med det som så tjusigt kallas attityder, en full brud måste stå till svars för sin promillehalt och i verklighetens grådaskiga brist på skimmer flyttar skrämda tjejer kors och tvärs över landet, bortjagade av skvallret i skolan eller nere vid kiosken om hur hon ”lät” fem killar pumpa henne hela natten. Så kanske borde vi ge upp, inse att detta är tillståndet.

Det blir inga stora mansdemonstrationer på torgen runtom i landet ”Mot mäns kvinnovåld”. Nej, de schyssta killarna säger att de har fullt upp med möten på jobbet och hämtning på

dagis, de hinner inte. Vi är på egen hand, systrar, och det kanske är lika bra att vi börjar leva talibanliv.

Om vi bortser från att det mesta våldet mot kvinnor sker i det egna hemmet, så kunde vi kanske ändå öka våra chanser med 0,3 procent att slippa undan våldtäkter och om vi ändå våldtas så kanske vi ökar våra chanser med 0,2 procent att få respekt i rätten om vi lever talibanliv. För kom ihåg – sätt upp det på kylskåpet – fina flickor får skylla sig själva, men inte riktigt lika mycket.

Det finns givetvis en risk att man kan bli våldtagen OCH förövarna gå fria trots att man lever talibanliv à la Sweden, på grund av att förövaren inte fattade att man inte ville.

Men det är bara att bita ihop. En dag ska solen skina igen.

Here we go: Förbli oskuld, ha inga manliga bekanta, inga killkompisar i plugget, gå inte ut på helgerna, gå inte ut på vardagskvällar, skratta inte för högt, ha inte för långt hår, använd inte smink eller smycken, använd knytblus med hög hals, eccoskor och fotlånga kjolar, släng alla miniskirts, high heels och pushup-behåar, blont hår färgas

råttis, åk aldrig taxi – I

SYNNERHET INTE SVARTTAXI, skrik NEJ så fort en man närmar sig vare sig det är på bussen eller på krogen, bli aldrig bjuden, bjud aldrig, lyssna inte på ”sexig” musik, flamsa inte, bli nykterist, prova aldrig droger, gå aldrig på efterfest, gå aldrig ensam i skolkorridoren, sitt inte själv på bar eller café, hyr under inga omständigheter någonsin en porrfilm, köp inga Aguilera-skivor, operera inte tuttarna, läpparna, häcken, bär aldrig trånga jeans, bit naglarna korta, bli stum, blind, döv, stanna hemma, gå aldrig mer ut. Skaffa hund.

Eller så är det dags för något företag att utveckla den där tampongen som förvandlas till ett spjut när främmande föremål tränger in.

Det kanske vore enklare för oss kvinnor.

ARTIKELN HANDLAR OM