Det är självklart att kvinnor älskar makt

KOLUMNISTER

Jaha, nu fick vi svart på vitt. Det är minsann kvinnorna som är mest emot förslaget om individualiserad föräldraförsäkring.

Männen var lite mer, svagt positiva. Dock var det långt ifrån en majoritet av något kön som vill ändra på sakernas tillstånd överhuvudtaget.

Men kvinnorna alltså? Nu kan man unisont forma munnen till ett stort och häpet frågetecken: Kvinnorna, dessa förtrycka varelser? Där fick vi feminister! Det är kvinnorna som minst vill släppa ifrån sig makten på det område där jämställdheten släpar efter mest. I familjen. I hemmet.

Ja, hur går det ihop? Alldeles utmärkt tycker jag.

Fattiga är inte mer renhjärtade än rika, svartskallar inte bättre än svennar och kvinnor inte ädlare än män. När kvinnor har makt så gör de samma sak som män - älskar den. Ibland älskar de makten så mycket att de missbrukar den. Precis som män.

Det finns seminarier om "kvinnligt ledarskap". För dyra pengar kan man få höra kända kvinnor föreläsa om sådant som "kvinnligt ledarskap". Jag var på ett i LO-borgen i Stockholm för några år sedan. Fullkomligt värdelöst. För vad är "kvinnligt ledarskap"? Mest rappakalja naturligtvis.

Visst, många kvinnor är mer övade i empati och att lyssna och bla bla men näringslivet har andra regler som man måste rätta sig efter och det gör även kvinnliga chefer. Så om du hört någon de närmsta veckorna säga att "Så skulle kvinnor inte gjort" om den så kallade Skandia-skandalen - så tro inte på det. Så skulle visst kvinnor gjort. En kvinna gjorde det också.

Gubbarna, och en gumma, på Skandia kunde samla på sig alla miljonerna för att det tilläts, i en "kultur" där det bara talas två språk: fallskärm och bonus.

På samma vis kan mammor sitta där på makten över barnen och föräldraledigheten, därför att samhället uppmuntrar dem. Tanten på försäkringskassan frågar killen om han ska ta ut sina 60 dagar för hon har ingen tanke på att han kan vilja ta ut mer, på spädbarnsmassagen håller instruktören en utläggning om att mamman är viktigast för barnet medan de två farsorna i gruppen stirrar i golvet och känner sig dumma, i SVT Debatt sitter översteprästinnan - barnmorskan Louise Hallin - och tycker att det är vansinne att kvinnor "lämnar bort" sina barn under första året. Hon säger "lämna bort" med sådan avsky att det måste gälla att lämna småttingarna till den avlägsna släktingen i Australien, men nej, hon menar till pappan, i barnböckerna läser vi att pappor leker på ett annat sätt med små barn än mammor och att barnet har en speciell symbios med mamman, en förlängd navelsträng, och vi tittar på lilla tjejen som ligger och sover på pappas bröst och vi hittar inte den där navelsträngen men det står ju att det är så, på BVC sitter en lapp på dörren om en nystartad pappagrupp och på lappen finns en tecknad bild av en pappa i kostym med sitt barn i portföljen och i mammatidningarna har man glömt bort att män överhuvudtaget existerar och mitt i allt detta förväntas kvinnor frivilligt vilja lämna ifrån sig makt på det enda område där de har både makten och publikstödet.

Varför skulle de frivilligt vilja släppa in männen, inte för att det står en drös män och bankar på dörren och vill in? För att kvinnor vet hur det känns? Haha.

Visst. Så funkar det ju här i livet.

Ett sätt att förändra till det positiva dock är att lagstifta om individuell föräldraförsäkring, där en del öronmärks åt mamman, en åt pappan, en tredjedel går att fördela som man vill och golvet i försäkringen höjs.

Staten ska inte lägga sig i "det privata", hör jag protesterna nu. Men det finns inget "privat" i att kvinnor halkar efter både i familjelivet och i arbetslivet.

Visst, det borde finnas andra sätt att åstadkomma något på men allt snack om "attityder" som ska förändras är bara luftslott. Det kommer att ta tusen år och vi kan tyvärr inte vänta så länge. Men Mona Sahlin bör nog ta sig en funderare på följande: Om det finns tankar på att lagstifta om individuell föräldraförsäkring, då måste det lagstiftas om könskvotering inom näringslivet.

För varför ska kvinnorna tvingas lämna ifrån sig makten medan männen får behålla den?

Belinda Olsson