Robbans kupp - en revolt mot gravallvaret

KOLUMNISTER

Så kuppade då Robinson-Robban i finalen i lördags. Inte speciellt raffinerande uttänkt men ändå. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka Robban var rolig, jag har hittills mest velat kräkas varje gång jag sett honom kräkas på bild. Men nu gör jag det. Tycker att han är rolig.

Det är få som vågar sätta sig upp mot medierna, som uppvisar något annat än den där gravallvarliga respekten eller underdånigheten, för att de får vara med. Direktsändning är inte bara en dyr historia, den gör också redaktörer och producenter till nervvrak för plötsligt finns den där chansen att man inte kan styra människor, vad de säger och hur de beter sig. Robban är uppenbarligen också en av de få i Sverige som insett att det inte var valvakan för EMU-valet vi såg på teve i lördags utan finalen i ett lekprogram. Det roligaste var ändå Harald Treutigers passiva aggressivitet över att Robban förstörde showen, lustigast var hans kommentar om att vissa gör vad som helst för att synas.

Han tänkte antagligen inte på att han likväl kunde pratat om sig själv, för hur förklarar man annars alla de skitprogram han gjort efter Robinson " som om vissa gör vad som helst för att synas?

Något som inte kommer att synas mer är skönhetstävlingen Fröken Sverige. TV 3 har lagt ner. Det ska firas. Ett litet steg framåt för kvinnokampen. Eller..? Det fattar väl vem som helst att TV 3 inte steker skönhetstävlingen på grund av att den hyllar en omodern och stereotyp kvinnoroll. Handen på hjärtat, kommer du ihåg vem som blev Fröken Sverige förra året? Eller året innan? Vad heter hon nu igen, den smala långa tjejen med brunt hår " du vet, hon " ? Men du kanske kan räkna upp några dokusåpatjejer på rak arm? Linda, Emma, Zubeyde.

Fröken Sverige är ingen hit längre eftersom programmet är fullkomligt utkonkurrerat av dokusåporna och deras kvinnliga stjärnor.

Vem vill tävla om att ranta runt på en scen med en tiara på skallen och en blomsterkvast i högsta hugg, le vänt och berätta om sina drömmar att jobba med turism och skaffa många barn och skryta med att man är rökfri, när man kan leva loppan i ett hus eller smida pakter på en ö, festa och träffa snygga killar, bli kändis på kuppen, få göra en skiva och vika ut sig? Vad får Fröken Sverige göra? Hon blir ihop med Tomas Brolin typ. Wow " Får åka ut i skolorna och berätta att hon inte röker " sexigt.

Det var en seger när Emma Hamberg kastade ut tävlingen från Vecko-Revyn, för hon förmedlade också varför, att hon inte tyckte om det kvinnoideal tävlingen representerade. Det var en seger när Fia och Joanna rusade upp på scen och lyckades veckla ut sin gubb-slemsbanderoll under självaste kröningen (i direktsändning).

Segrar i dag, när det gäller medierna, består i att över huvud taget lyckas förmedla ett budskap, att berätta sin åsikt utan att bli censurerad. För vi vinner ju aldrig över medierna. Att ett produktionsbolag lägger ner en tävling för att ingen kollar längre för att alla hellre söker till dokusåporna, det har inget med kvinnokamp att göra. Men visst, glad kan man vara ändå: bye, bye Fröken Sverige.

I dokusåporna finns ju ändå en större mångfald vad gäller tjejer/kvinnor och hur vi förväntas bete oss och se ut. Visst, det är cyniskt typcastat i dokuvärlden, hur många gånger har man inte fått mejl från produktionsbolag av typen: "Hej, vi söker en feminist till Baren, vi söker en invandrarbrud till " ?" men ändå, där finns både feministen och Slitzbruden, den blyga tjejen som inte vågar ta plats, den inte så snygga som är olyckligt kär i snyggokillen, lantisen, turkbruden och så vidare. Och något sunt finns det ju i att unga tjejer inte drömmer om att bli Fröken Sverige längre. Att tiga och le vackert. Men man ska givetvis inte inbilla sig något som sagt.

Fröken Sverige må vara historia men det handlar väl bara om månader innan vi kan följa Fröken Slitz på bästa sändningstid, kanske i TV 3? Tjejer som opererar både bröst och läppar för att bli godkända av någon slajmhurtig fotograf med fjunmustasch som jobbar för Slitz. Det skär i ett feministhjärta att ens tänka tanken "

Belinda Olsson