”Ett dåligt skämt eller en kränkning – det vill Femman inte diskutera”

KOLUMNISTER

Det var en saltgurka, sa Jean.

- Nej, det var en fefferoni, sa Adam Alsing.

- Det smakade som saltgurka i alla fall, sa Jean.

- Men det var en fefferoni, sa Adam Alsing och rynkade ögonbrynen.

Tänk om Adam Alsing och Kanal 5 lagt ner lika stor möda vid att öppet utreda var gränsen går i stället.

För Olga sa det ju rätt ut till Jean i gårdagens program: "Ni gick över alla gränser."

Om hon nu upplevde det så, som en kränkning eller ett ofredande, då blir det rätt pinsamt att Adam Alsing väser fefferoni tio gånger i teve. Som om det skulle få programmets stora sponsor Ladbrokes att komma tillbaka.

Om det hade varit en saltgurka, hur hade Adam Alsing förhållit sig då?

Jean sa det egentligen bäst: "Om Olga känner att det var ett övergrepp så var det väl det."

Fast han tyckte ju inte det själv. Men ändå.

Den diskussionen hade ju varit intressant. Ett matskämt eller en otrevlig gräns korsad. Men den vill inte Femman ha, och jag kan förstå det när jag såg Jean försöka förklara sitt "skämt". Han såg osäker ut, som om han inte visste vad som hade hänt egentligen.

Big Brother är ute på hal is och publiken börjar ifrågasätta hur länge de kan bara låtsas att de inte har något ansvar för något som sker innanför deras konstruerade väggar.

Just nu befinner de sig i en gråzon, har Olga blivit sexuellt ofredad eller inte, hur mår hon, varför avstyrde inte produktionsteamet ett "dåligt skämt"?

Framför allt kan man ju undra varför Femman bara ryckte på axlarna åt det som hänt när de blev rasande när några av killarna skulle klättra över staketet och som straff fick en av dem lämna huset. Vad vill de att publiken ska få för budskap utav det?

Jag surfade runt på en del sajter där händelsen kommenterats.

På resume.se och Dagens Media haglade sköna åsikter av typen "det var ju bara ett gurkskämt" eller "lite får man tåla". På Big Brothers eget diskussionsforum skrev någon att: "Rätt åt Olga, hon har lekt med alla killar sen hon kom in i huset. Jean och Stefan gjorde helt rätt i att straffa henne." Det skadar inte att påminnas om att i vissa avseenden stapplar jämställdheten fram med blindkäpp år 2004 i Sverige.

Vi har inte hela bilden av vad som skett i huset. Det pusslet kan bara en åklagare eller de inblandade själva lägga, inte medierna.

Men det man krasst kan konstatera är att Big Brother speglar livet utanför perfekt. Där går flickor runt och undrar varför de känner sig kränkta eller skyller sig själva efter klassfesten och snubbar går omkring med liksom en molande känsla av att de spårade ur, och läraren håller för öronen och låtsas som ingenting. Precis som Adam Alsing.

Men så var det ju bara fefferoni i troskanten.

Belinda Olsson