Män lyssnar hellre på manliga feminister

KOLUMNISTER

Jag undrar: Vad ska författaren Carl Hamilton säga en dag som denna. En ny studie, en norsk undersökning, visar att norska frånskilda föräldrar lägger mer tid på sina barn än sammanboende. Och samma trend kan urskiljas i Sverige menar en psykolog!

Skit i brallan, Carl. Det här är ju inte bra om det stämmer med tanke på din bok där du oroar dig för alla ensamstående mammor som inte kan ta hand om sina barn och där du drömmer dig tillbaka till en svunnen tid då familjerna minsann höll ihop och alla var lyckliga. Det är ju som bekant för lätt att skilja sig (och göra abort) i det infantila samhället.

På tal om pappor då, en kompis till mig avgudar papporna som har skrivit Uppdrag Pappa. De verkar vara så himla fina, menar hon. Tänk att det är så lätt för er män. Det räcker att ni delar föräldraledigheten så har ni mer än halva inne på kvinnorna. Själv måste man ju både banta, färga hårrötterna, suga kuk OCH balansera barn/karriär för att komma någonstans med er här i världen.

Men tänk om den där farsan som

delar ledigheten några år

senare ändå är den som "men älskling du får hämta på dagis, jag har faktiskt mer att göra på dagarna". Det behöver ju inte bli så men det kan ju bli så. Att vara en bra förälder kan ju också innebära mer än att dela på det första året.

Tänk om det är så att det finns bra pappor även bland dem som inte delat på föräldraledigheten, hu, hemska tanke. Jag är själv för delad föräldraledighet rakt av, men ändå. Besinna oss, ska vi?

Min kompis tycker att Uppdrag Pappa-papporna är bättre än journalisten Stephan Mendel-Enk som skrivit Med uppenbar känsla för stil - en bok om manlighet. Därför att han har glidit in på en räkmacka och det han säger har kvinnojourerna sagt i flera år att män är våldsamma och bla bla.

Man måste alltså vara (jämställd) pappa för att vara en "äkta" ja vad, (manlig) feminist? För att bli lyssnad till av (kvinnliga) feminister i dag. Men jag läser

lika gärna om jämförelsen mellan nazism och manlighet som jag tar del av Uppdrag

Pappa-pappornas berättelser.

Inte skriver Stephan Mendel-Enk om något "nytt", men vem fan gör det? Men det här med räkmackan då? Jo, hon har en poäng där. Män lyssnar hellre på en man som försöker banka in några fakta om det ojämställda Sverige än de lyssnar på en kvinna som försöker göra samma sak.

30-årsfest förra helgen. Jag sitter inklämd mellan två fulla killar i min egen ålder. Runt 30 alltså. Sammandrag:

Full kille 1: Jag är trött på att kallas mansvin. Jag gör fan nästan alltid mest hemma.

Jag: Men du...

Full kille 2 avbryter: Men kom igen ... det handlar väl inte om att just du är ett svin! Måste du ta det så personligt?

Full kille 1: Jo, men det tar jag ju personligt när sådana som (pekar åt mig) skriker om patriarkatet.

Full kille 2: Jomen. Vad fan! Bli förbannad på alla de män som beter sig för jävligt i stället då. Varför ska vi skylla på feministerna när vi borde bli arga på andra män?!

Lite senare ...

Full kille 1: Har inte tänkt på det så.

Full kille 2: Nej, det tål att fundera på eller hur! (Stapplar i väg.)

Kvinnor kommer aldrig att kunna "omvända män" men män kan "omvända män". Men jag väljer att se på det positivt. Det är väl dags att manliga feminister drar sitt strå till stacken. Så kanske man en dag slipper alla kvinnohatsmejl om hur sååååå jävla mycket jag sabbat för dem, män alltså. Jag sabbar alltid mer än alla de män som våldtar eller slår. Ibland får jag hybris av alla mejlen. Är jag Gud? Har jag makten? Men så tas jag smidigt och snabbt ner på jorden igen, till exempel på en 30-årsfest bland likasinnade.

PS: Bingo Rimér har blivit vald till en av de tio mäktigaste inom svensk media enligt tidningen Bon. Bingo själv är en glad kille som styr över en liten tidskrift som heter Moore. Han blir ibland upphov till lite käcka utviksdebatter. Men mäktigast? Hur gick det till? Vilka satt i juryn? Tomas Brolin och Annika Duckmark?

Belinda Olsson