Politiker - här är min önskelista mot våldet

KOLUMNISTER

I går var det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Samtidigt avslutades Aftonbladets kampanj mot våldtäkt. 375 921 läsare har protesterat. Aftonbladet kommer att fortsätta att rapportera och analysera våldet mot kvinnor.

Jag har fått så mycket mejl från er läsare under vår kampanj mot våldtäkter. Allt från de mest gripande historierna från tjejer som aldrig förut vågat berätta om när de blev våldtagna eller döttrar och söner vars mammor blivit våldtagna eller utsatta för våld, till engagerade medmänniskor som känner sig frustrerade och vill göra något. Nu.

Om jag vore partiledare skulle jag satsa hårt på frågan om våld mot kvinnor i valet. Jag intervjuade Fredrik Reinfeldt i förra veckan. Han sa att det blir en av moderaternas tre valfrågor om han får bestämma. Våld mot kvinnor. Förhoppningsvis gör moderaterna det till en fråga som inte bara handlar om fler poliser, utan om förebyggande arbete.

Här är min egen önskelista på åtgärder:

Bättre belysning, tack! Vi vill inte ha mörka parker, lekparker och gator när vi rör oss i våra städer. Skärpning!

Att polisen ska jobba hårdare på att gripa förövarna vid överfallsvåldtäkter. I vissa fall finns det tydliga och väldigt specifika signalement att utgå från.

Ett samhälle där vi bryr oss mer om varandra: Vi måste lägga oss i! Det pratas ofta om mäns kollektiva ansvar men glöm att det bara skulle handla om män. Vi har alla ett kollektivt ansvar! När vi hör skrik från parken kan vi inte sitta kvar i soffan och titta på varandra och undra vad det var. Om vi hör dunsar och någon som skriker eller gråter från lägenheten bredvid måste vi våga ringa polisen eller knacka på och fråga vad som händer.

Att varje kommun har en handlingsplan mot våld mot kvinnor, som de verkligen utgår och arbetar ifrån.

Där det framför allt blir tydligt hur polis, kvinnojourer, barnomsorg och soc ska samverka för att stoppa våldet. Kommunerna måste införa en nollvision - ingen kvinna ska dö på grund av våld i hemmet! I veckan har två söner tvingats möta sin pappa i tingsrätten sedan pappan skar halsen av deras mamma.

När det gäller våld mot kvinnor i allmänhet - vi måste ta hand om barnen bättre. Att växa upp i ett våldsamt hem kan jämföras med stressen av att befinna sig i krig.

Ni läsare vill uppenbarligen ha en debatt kring både våldtäkter och våld mot kvinnor i allmänhet. Frågan är hur noga våra politiker har lyssnat.

Belinda Olsson