Ut och haffa en kaffelatte-farsa

KOLUMNISTER

Tjejer som vill göra karriär, se hit! Är det verkligen städning som håller tillbaka oss kvinnor från toppositionerna inom näringslivet?

En intressant fråga som fick nytt liv i helgen när Expressens krönikör Linna Johansson menade att hon var trött på snacket om att städning håller kvinnor tillbaka i karriären. Hon menade att då får de väl byta intresse eller flytta till mindre lägenhet. Sluta städa helt enkelt. Något måste man försaka på väg till toppen.

Jag tror att hela grejen om att subventionerad städhjälp skulle bereda väg för kvinnor i näringslivet är en myt. Framodlad av dem som tycker att de är värda städhjälp men vill betala så lite som möjligt för det.

Jag tycker att det är toppen att det finns städhjälp, som en resurs att tillgå om man betalar för sig. Flyttstädning till exempel. Däremot fattar jag inte varför skattebetalarna ska pröjsa vissa behov av att inte städa själva.

Vore det i så fall inte bättre att subventionera något som de flesta av oss inte fixar själva? Besöket hos frisören till exempel. Jag menar. Städa kan ju de flesta av oss, eller?

Men städhjälp måste subventioneras säger städvurmarna. För att komma åt den svarta städhjälpen.

Men please, det är väl inte mitt problem att betala för att det finns de som tycker att ett rent hem är värt säg endast 40 kronor i timmen.

De kommer dessutom att fortsätta med svart städhjälp vad som än händer, det är jag helt övertygad om.

Och om den svarta städbranschen nu omsätter så mycket som flera miljarder per år, varför jagas inte fuskarna av skattemyndigheterna? Det är bara att börja speja och öppna tipstelefon. Svenskarna älskar att tjalla på sina grannar.

Men för att återgå till myten om att städningen håller kvinnor tillbaka. Så är det inte.

Här är de fyra utom diskussion viktigaste åtgärderna för att fler kvinnor ska ta plats på exekutiva poster i företag och i styrelser, och sedan orka vara kvar på toppen.

1. En bra man. Det är A och O, tjejer! Ingen Tarzan som tycker att tjejen ska stå vid spisen och föda barn alltså utan ut och haffa er en kaffelatte-farsa bums. En sådan som tycker att det är självklart att dela på både föräldraledighet och dagishämt- och lämningar. Vill du vara extra mycket på den säkra sidan.

Byt ner dig. Bli ihop eller gift dig med någon som har sämre karriär/karriärsmöjligheter än du. Så kan han inte komma sedan och skylla på att chefen på hans toppjobb sagt nej till föräldraledigheten.

Exempel på kvinnor med "toppmän": Maud Olofsson och Anitra Steen (inte Göran alltså utan hennes första make som delade på allt hemarbete med henne).

2. Kvinnliga chefer. Eller så här. Det är inte ett klockrent råd därför att antingen har en man en vidrig kvinnlig chef som vill vara en av grabbarna.

En så kallad stridsvagn i högklackat (Jag tror att Liza Marklund beskrivit sig själv som chef på detta vis en gång). Det finns en särskild plats i helvetet för sådana chefer. Men jag har haft flera toppenchefer som råkat vara kvinnor och de ser andra tjejer.

Precis som män känner igen sig i yngre män känner kvinnliga chefer ofta igen sig i sina yngre lärjungar. Och då pushar de fram en. Bäst är medelålders kvinnor som inte känner sig hotade av en. De har ofta också förståelse för om man är hemma med sjukt barn eller till exempel känner sig trött under en graviditet.

Har du inte turen att ha bra kvinnliga chefer på ditt företag, hitta en kool kvinnlig mentor som kan ge dig stöd!

3. Barnflicka/Barnpassning. Någon som kan hjälpa till när det skiter sig med dagis eller sjukdagar.

Det är konstigt att så många arbetsplatser fortfarande inte tillhandahåller barnpassning. Jag har tjatat på min egen chef Anders Gerdin att Aftonbladet borde ha det. Lösgör massor av arbetstid!

4. Investera i tvättmaskin/torktumlare samt diskmaskin. Enkelt, snabbt. Tvätta bara det nödvändiga.Men please, det är väl inte mitt problem att betala för att det finns de som tycker att ett rent hem är värt säg endast 40 kronor i timmen.

Belinda Olsson