Killar - dags att ni offrar er

KOLUMNISTER

Om vi människor kan uppfinna en medicin som får snoppen att stå på gubbar, hur svårt kan det vara att uppfinna ett piller som stoppar spermierna?

Vi människor bygger flygplan och rymdfärjor men kan inte lansera ett manligt preventivmedel.

Det finns massor av olika varianter på preventivmedel för tjejer: piller, plåster, spiraler, pessar, etcetera. En ynklig kondom är allt som tillfaller det manliga könet.

Jag skriver detta med tanke på Aftonbladets artikelserie om hälsofaran med p-piller. Snacket om manligt p-piller har pågått i decennier men det är ingen högprioriterad forskning eftersom hela det området, sex förknippat med familj liksom faller på kvinnans lott att ta ansvar för. Sedan kan man tycka att det är lyxgnäll vi håller på med också.

I vissa delar av världen dör kvinnor och män i miljontals på grund av att det är fult att skydda sig.

Istället får de aids samtidigt som de blir med barn. Men i alla fall. Det är lite som när en snubbe sitter där på Ricki Lakeshow, med sju barn med sju olika kvinnor och skiter i både barnen och kvinnorna men ändå är det som om ingen antyder det mest uppenbara: Varför tänkte han inte på att skydda sig?

Nu är det desto mer som faller på tjejens lott också, eftersom om man inte skyddar sig vid samlaget ska vi ju i alla fall rusa till apoteket dagen efter för ett dagen-efter-piller.

Vi tjejer tar med andra ord ofta fullt ansvar för skyddet.

Precis som vi ofta gör för barnen. Eftersom "kondom inte känns så bra", som att "äta godiset med pappret fortfarande på" eller hur det brukar låta.

Men hallå? Att ha humörsvängningar eller tappa sexlusten eller få oregelbundna blödningar eller i värsta fall blodpropp är väl inte mer behagligt än att ha sex med kondom?

Nä, nu får forskarna, expertisen och männen själva sätta lite fart. När min dotter är vuxen vill jag se ett manligt preventivmedel på banan.

Under tiden kanske fler tjejer som inte gillar p-pillret helt enkelt får lägga av med det. Det är ett sätt att sätta press på läkemedelsföretagen att få till det manliga pillret. Get dirty med läskpappret!

Något helt annat nu. När jag var tjugo år så pluggade jag journalistik i USA, i Washington DC.

Ibland, när kompisar och jag hade varit ute och festat brukade vi sätta oss på stentrappan till senaten, Capitol Hill. Där såg vi solen gå upp över Vita huset, och längst ner på andra sidan gräsmattan framför oss, Lincoln memorial, där Marthin Luther King höll sitt berömda tal.

Vi satt där med känslan av att vara mitt i världens centrum. När jag satt framför tv:n och kollade på "P3 Guld"-galan fick jag känslan av att bo i en bergsby i Armenien. Shit vad glamourfattigt och och osexigt och helylle och fattigt vi har det här när vi ska fira P3-musik.

Här bor ingen Mariah Carey, finns inga fyrverkerier, inga scenbyggen som får en att tappa andan, inga dansteg att beundra, inga tacktal över fem sekunder.

Här bor en liten scen, dränkt i ljus, i vad som ser ut som en biosalong fylld med ängsliga musikmänniskor som inte kan hålla tacktal.

Laleh är bedårande, men kan hon inte prata?Är hon så förvirrad som hon verkar? Det krävdes två amerikaner på scen för att det skulle bli något som påminde om tacktal.

Lägg till en programledare som mest sneglade på publiken för att se om de hade somnat (?) och en Tant Mutti som skulle föreställa rolig med lite sexistiska skämt om hur hon ville sätta på Darin.

Det enda som kändes någorlunda annorlunda och tänkt var dansbandet som gjorde covers på alla årets nominerade låtar. Jag tar tillbaka det där med bergsby i Armenien förresten. Jag vill inte förolämpa Armenien.

En trasig skokartong i jättens vänstra stortå. Så känns "P3 Guld"-galan och svenska musiker.

"Vi människor bygger flygplan och rymdfärjor men kan inte lansera ett manligt preventivmedel.

Belinda Olsson