Dämpa skrikmajorna på TV 4

KOLUMNISTER

Jag bara måste göra en "Bergqvistare" och skriva till dig. Fast mitt ärende rör inte alla brudar på TV 4 som viker ut sig hela tiden utan Fotbollsgalan. Ärligt, hur tänker ni? Den är ju för kass. Svensk fotboll är väl inget att ha en gala i Sweden kring heller. Det har Zlatan fattat för länge sen. Ni kunde göra en ridsportsgala i stället. Eller en bokgala. Det går ju så bra för svensk bokförsäljning. Tänk vilka bra tacktal svenska författare skulle kunna hålla.

Prettotal säkert, släpper man lös Ernst Brunner så kan det ju bli hur långt tal som helst, men ändå. Ni låter ju inte ens spelarna hålla tal längre eftersom de inte kan sätta ihop flera meningar i följd verkar det.

Å andra sidan behandlar ni ju fotbollsspelarna som jättebebisar. Jag började räkna Jessica Almenäs bebisfrågor till spelarna men orkade inte efter ett tag. Men ingen skugga över Almenäs, hon var ju så stolt över sina långa ben och ni hade ju verkligen gett "order" om sexchock hörde jag.

Vet ni inte att vi tittare är trötta på sexchocker? Vi orkar inte ta in fler tuttar eller utvik. Vi är tuttutbrända.

Men tillbaka till galan. Riktigt pinsamt blev det när komikern Pia Johansson äntrade scenen och skulle spela kåt tant. De där komikerna i "Parlamentet" börjar verkligen få torka på sina skämt. De bara gapar och skriker nu för tiden, riktig buskis är det.

Pias skämt var mer plågsamma - och sexistiska - än när Jonas Gardell fick ribba av Stefan Holm. Det var ju inte kul. Alls. Speciellt inte när hon skulle linda benen runt Rami Shabaan. Då var jag tvungen att blunda, inte för att jag är pryd utan för att jag tyckte synd om båda två. Han som fick hennes ben runt sig och hon som inte var rolig.

Finns det något värre - eller sorgligare - än när folk ska vara roliga och inte är det? Den enda som kommer undan med att spela kåt tant i det här landet är Kvarteret Skatans Anna Blomberg som Kåta Gun.

Men jag måste säga att jag är avundsjuk på fotbollen. När man är feminist får man hela tiden försvara sig varför man är det. Vi dras liksom med det där om att "män är djur". Fotbollsspelarna behöver aldrig försvara att det finns huliganer, många fler dessutom än feministhuliganerna och feministhuliganerna kostar inte samhället något för de drar inte ut på stan och trashar ner. Men det gör ju fotbollshuliganerna. Gud vad de förstör. Tänk vad det kostar i polisinsatser.

Det hade ju varit lite kul att höra vad Fredrik Ljungberg och gänget tycker om fotbollshuliganerna lite så som vi feminister alltid får höra.

"Varför spelar ni fotboll när det finns huliganer?"

"Tycker ni det är okej att slåss i fotbollens namn?"

"Varför är ni fotbollsspelare. Är inte det väldigt elitistisk när så många människor inte kan bli fotbollsspelare?"

"Hatar ni alla som inte är fotbollsspelare?"

Fotbollen behöver heller aldrig stå till svars för all den homofobi och rasism som den rymmer. Det spelar ingen roll om fotbollshöjdare yrar om negrer eller att inte en enda landslagsspelare eller allsvensk spelare vågar stå för att de är bögar. Otroligt. Kan feminismen gå en crashcourse hos fotbollen tro?

När jag ändå skriver till dig vill jag passa på att be dig att dämpa de där skrikmajorna på din kanal, Jonas Gummesson och Patrik Ekwall. Ekwall bara slänger med sitt geléindränkta hår i TV-sporten. Not good.

Och Gummesson. Han verkar vara en riktig gnällspik som klagar på alla andra på kanalen, han kallade ju brudarna i Förkväll för spacklade gaphalsar, har han inget liv? Vad gör han på jobbet? Producerar han något vettigt själv egentligen?

Jaa, kära du, det var mina tankar en tisdagskväll i november. Hoppas du tar till dig dem.

Annars - skärp till dig, gubbjävel, eller vad Kjelle nu avslutade sitt brev med.

Belinda Olsson