Om Greider var kvinna skulle han färga håret

Belinda Olsson om mode och fåfänga

KOLUMNISTER

I söndags intervjuades Barbro Hedvall och Göran Greider av Dagens Nyheter apropå deras gemensamma bok om mode och politik. Detta såg jag fram emot, lagom lättsmält men ändå intressant en söndagsmorgon. Jag blev lite upplyft också av att någon så klok som Greider skulle analysera sin egen stil och lyfta konsumtionsdebatten en aning. Men där gick jag bet som det heter.

Det började med bilden på framsidan av DN Kultur på de tu. En proper kvinna som blickade stadigt och redigt in i kameran (heja Barbro Hedvall) och en blundande man som gnuggar sig i ena ögat samtidigt som håret står åt alla håll och får honom att se ut som en modern Einstein.

Greider verkar vara en man som anstränger sig för att verkligen visa hur ointresserad av yttre fåfänga han är. Jag antar att även DN:s fotograf Thomas Karlsson tyckte det var kul om Göran Greider fick vara sig själv för en stund, men han blundade väl inte och gnuggade sig i ögat på alla bilder?

I intervjun förklarar Greider just hur fånigt mode är med alla dess lakejer och hur hans t-shirt är en julklapp från ”morsan”. Hallå! Jorden anropar Göran Greider. Du bryr dig. Din stil är att inte ha någon stil. Det är en vänsterstil oftast förekommande hos män och som jag kan tycka är lite påfrestande. Eller som Karin Olsson skrev i Expressen för ett tag sedan apropå Greiders antikonsumtionsstil: Hur kommer det sig att alla som påstår att de inte bryr sig ser likadana ut?

Men det finns ju kvinnor som också gärna vill visa upp sin antistil. Ann-Charlotte Altstadt skrev om märkeshysterin i nya ”Sex and the city”-filmen på Aftonbladet Kultur och avslutade med att redovisa sin egen ”dagens outfit”. Till exempel underkläder inköpta i mataffären. Kanske var det ironiskt menat, men ändå. Jag känner kvinnor som aldrig skulle drömma om att stoltsera med att deras underkläder faktiskt är köpta i mataffären.

Men har man ekonomisk eller socialt hög status kan man ju ha råd med det. Och alla vet ju att Greider skulle ha råd att INTE se ut som en uteliggare. Att ”klä ner sig” är en typisk hobby för de privilegierade. Och ja, både Göran Greider och Ann-Charlotte Altstadt är privilegierade.

Det finns något värre än den käckaste konsumtionspåhejaren som glatt visar upp sin väska (för det börjar ju bli lite väl magstarkt, eller hur?) och det är människor vars stil ska signalera att här bryr man sig minsann inte. I synnerhet vänstermän verkar omedvetna om att detta funkar extra bra på grund av att de är män.

Om Göran Greider vore kvinna skulle han med 97 procents säkerhet:

färga håret (en period i alla fall).

vara intresserad av kläder eftersom han lärt sig att den där fina magen måste döljas lite.

inte kunna se ut så där och vara chefredaktör på Dala-Demokraten.

inte skryta lika mycket med sin ”avsaknad” av stil utan tvingas försvara densamma.

Jag skulle tycka att det var kul om Göran Greider snackade om det här i intervjuer i stället för att kokettera med att t-shirten var en julklapp från mor och att modeslavarna är idioter. Visst är modeslavarna idioter till och från. Men någonstans är ju hela konsumtionsdebatten så som den ter sig på tidningssidorna ett haveri. Från båda håll.

Jag längtar efter smarta röster och nej, jag tror inte att det är min röst vi behöver heller. Det är någon med både köns-, makt- och klassanalys samt omvärldskoll och lite humor och självdistans innanför skjortan eller nerstoppat i väskan. Var finns denna människa? Någon? Nu kommer ni säkert att mejla mig: ”Göran Greider”, haha.