Fritt fram för religiösa fanatiker i Halal-tv

KOLUMNISTER

Varför har inte Åke Green ett eget tv-program? Jo, jag menar allvar. Efter att ha sett flera avsnitt av Halal-tv måste frågan ställas.

I måndagskväll handlade Halal-tv om sexvanor. En av programledarna – som ska vänta med sex tills hon gifter sig – grubblade över detta. Hon förespråkar avhållsamhet. Till detta grubblande lades ett reportage som redovisade att 40?000 om året får klamydia och att tonårsaborterna ökar varpå ett gäng extremblonderade unga brudar får säga saker som ”klart att man vill ligga” (och här trodde jag att vi hade problem med att svenskar har fördomar mot svenskmuslimer).

I slutet av detta propagandaavsnitt för avhållsamhet får en forskare i Lund, Charlotta Levay, döma ut hela den sexuella revolutionen för att den resulterade i ökade aborter och splittrade familjer. Bara så där. Helt oemotsagd. Hon menar att det är helt nertystat i Sverige, att prata om sex på ett problematiskt sätt. Hon deltar som samhällsvetare och forskare men kanske borde man redovisa att hon också är troende katolik och att det möjligen är hennes religiösa föreställningar som spökar och inte forskning. Tänk en ”samhälls-vetare” som dömde ut svensk borgerlig politik men sedan visade sig vara aktiv i vänsterpartiet.

Så i Halal-tv driver man teser. Religiösa övertygelser. Som att sex före äktenskapet är fel. Man släpar fram abortmonstret men glömmer att redovisa att de flesta aborter utförs av kvinnor som redan har barn och inte depraverade tonårstjejer som knullar för mycket, för tidigt.

Att säkerligen många i Sverige upplever sex som fint/kul/härligt före äktenskapet fokuseras inte heller på, utan här avhandlas grupptrycket, att ”tvingas” ställa upp. Men kan det inte vara grupptryck att avstå sex före äktenskapet också? Finns det kanske fördelar men också nackdelar med avhållsamhet innan äktenskapet? Det får vi inte veta för här dissekeras inte religion. I Halal-tv ångar det konservativa religiösa tåget bara i en riktning. Det är inte nytt att tv-program eller personer har en hidden agenda, men det stör mig att Halal-tv lanserats så käckt. Så ofarligt. Vaddå, sluta hacka på oss, vi är tre tjejer som skildrar vårt Sverige. Men en hidden agenda ska alltid fram. Även i det här fallet.

Jag hade kunnat köpa Halal-tv:s subjektivt religiösa hållning annars om, jag säger om, programledar-trion hade vågat vända kameran mot islam också. Vågat ifrågasätta sättet dom själva lever på. ”Regler” dom följer. Varför ska dom inte kunna prova på att ha sex med någon kär innan äktenskapet? Varför dricker dom inte? Skakar inte hand med män men med kvinnor? Vad finns det för föreställningar inom deras religion som kanske är baserade på föreställningar/fördomar kring könen?

Missförstå mig inte. Jag älskar program med religiösa under- eller övertoner. Jag tittar på Annas eviga på SVT när det diskuteras meningen med livet eller religiös fanatism. Det är ett bra program – om än lite mesigt – där folk från olika håll möts i ett samtal. Ateisten Christer Sturemark får vara med, sida vid sida med en heavy tungomålstalande pastor. Men då krävs det en viss öppenhet om det ska funka. SVT klappar sig själv på ryggen för att dom släpper fram Halal-tv. I en tid då muslimer ständigt blir ifrågasatta.

Därför har alla gått på det. Att detta handlar om att vara muslim i Sverige. Fel! Det handlar om att vara religiös fanatiker i Sverige. Därför undrar jag: När får Åke Green ett eget program, SVT!? På lilla TV 8 kör man nu ”Guds Hus” som skildrar Stanley Sjöbergs församling. Så varför inte Green goes SVT, skildrandes ett Sverige han möjligen inte trivs i. Oförstående inför en (homo)kultur han avskyr. Det finns säkert massor av härlig obskyr forskning som kan stärka hans teser också. Barn som far illa av homoäktenskap till exempel – kör hårt.

FAKTA

Markus Fagervall är hela Sveriges isprinsessa.

Nu är ”Ensam mamma söker” över. Kan vi slippa mammorna i raffset i olika intervjuer nu, snälla? Kan alla gå vidare?