Nazisterna har skaffat synonymordbok

KOLUMNISTER

Då. Nu. Sen.

Decennier dansar därinne i huvudet.

Det är Då.

Jag sitter med en 14-årig pojkes obduktionsrapport från 1995. Läser in mig på John Hrons skador för en text i Aftonbladet. Fyra nynazister mot en 14-åring. Slag för slag, spark för spark. Huvud, rygg, mage.

Då blir Nu.
 

Jag avbryts i läsningen av att telefonen plingar till. Ett nyhets-sms som berättar att Mona Sahlin förföljts på Almedalen. Av just nynazister. Män från Svenskarnas Parti som har kallat henne landsförrädare.

Ögonen flackar mellan ­mobilen i handen och ­obduktionsrapporten på datorn och försöker förlika sig med sammanträffandet. Men är det ett samman­träffande?

Hot och hat. Då och Nu.

I bomberjacksfickorna på nynazisterna som slog ihjäl John Hron fanns flera flygblad. Om ”bögar och judar och invandrare” i en inte helt logisk sammansättning. Att man måste ”BSS - Bevara Sverige Svenskt”.

I händerna på nynazisterna som följde efter Mona Sahlin på Almedalen fanns också flygblad. Men nu, 18 år senare, står det i stället ”Svenska jobb till svenska arbetare” och ”Välfärd före mångkultur” på lapparna.

Nazisterna har skaffat synonymordbok. Orden har bytts ut, för­finats. De betyder likväl samma sak som Då.

Jag skriver färdigt texten om John Hron.

Vill lägga Då bakom mig. Det går inte.

Jag går in på Svenskarnas partis hemsida och ser att de på tre dagar har haft aktiviteter i Borgholm, Hudiksvall, Mora, Lindesberg, Västra Näs, Asarum, Mörrum, Karlstad, Nybro och Upp­viding.

Jag fortsätter in på partiets Facebooksida. Deras budskap går hem.

Under Almedalsveckan gick 183 människor in på Face­book och ”lajkade” dem. En person i timmen. Dygnet runt. Varje dag. I en hel vecka. Som gör tumme upp för det nynazistiska partiet som i sin presentation säger att ”endast personer som är genetiskt lika svenskarna skall få medborgarskap i Sverige”.

Det förklaras inte var den genetiska gränsen går. Ska de mäta oss med en färgkarta a’ la målerifirmor? Ingen vet. Men tumme upp.

Då har blivit Nu.
 

Och Nu måste vi ta oss en funderare på varför en person i timmen i mellanmjölkens land gillar nazism 2013. För det är enkel matematik som gäller.

När Nu blir Sen.

430 dagar kvar i dag. Fortsätter det såhär har Sverige ytterligare 10 320 personer som gillar nynazism den 14 september 2014 när vallokalerna öppnar.

Över 10 000. Det behövdes bara fyra sådana personer som gillade nynazism för att döda John Hron 1995.

En i timmen.

Kolla klockan.

Tick tack.