Biståndet ger en signal till homofientliga länder

KOLUMNISTER

"Munnen ska användas till två saker; att äta och kyssas. Använder du den till oralsex får du mask i magen."

Det sa Ugandas president Yoweri Museveni i måndags när han skrev under en ny antihomolag som går ut på att människor som har samkönat sex i landet får livstids fängelse.

Bara timmar senare hände två saker:

Det första var att Sveriges finans­minister, Anders Borg, landade på Entebbe International Airport strax utanför Ugandas huvudstad Kam­pala.

Det andra var att den stora tidningen Red Pepper publicerade en lista på landets 200 mest kända homosexuella. Foton, namn, adress. Inte helt olikt ett initiativ 2011 av en annan ugandisk tidning; Rolling Stone (ej besläktad med vare sig magasinet eller bandet), som publicerade en lista på 100 homosexuella med rubriken ”häng dem”, vilket slutade med att en av de utpekade, David Kato, slogs ihjäl i sitt hem.

Syftet med Borgs resa var att lyfta fram ekonomiska framsteg i Östafrika. Men den nya lagen tvingade honom att lägga den optimistiska agendan åt sidan och i stället gå på HBTQ-­möte och dryfta sitt missnöje med lokala regeringsmän. Så klart. Allt annat hade varit oförlåtligt.

Men vad händer nu? Av det svenska biståndet på 200 miljoner kronor till Uganda går 70 miljoner kronor direkt till den ugandiska staten.

Ska Yoweri Museveni och hans politikerpolare fort­sätta få pengar från Skandinavien efter måndagens beslut?

Danmark tyckte inte det. De deklarerade omedelbart att deras bistånd skulle omfördelas. Norge gjorde samma sak. De 50 miljoner norska kronor som skulle gått till staten går nu till människorättsorganisationer.

Men Sverige avvaktar.

”Vi måste fundera hur man kan fortsätta vara aktiv men ändå tydligt markera att det är en oacceptabel lagstiftning”, sa Anders Borg till Ekots reporter under resan.

Visst, bistånd är bara 13 procent av landets BNP. För Uganda kanske det inte svider så hårt att vi rycker i det blågula plåstret.

Men 40 andra länder i Afrika har också lagar mot homosexualitet.

40 andra länder funderar också på att sätta människor i fängelse på livstid för att de älskar någon av samma kön.

Och om vi fortsätter ge pengar till Uganda efter ett så uppenbart brott mot mänskligheten, vilken signal skickar vi till dem?

…Och när man har fått bort alla homosexuella, vilken grupp är näst på tur?

ARTIKELN HANDLAR OM