Hon förtjänar respekt med eller utan kläder

KOLUMNISTER

Hon visste att flera åhörare tänkte det. Så hon tog upp frågan själv:

”Vem är den där Harry Potter-tjejen? Och vad gör hon på podiet?”, sa 24-åriga Emma Watson på FN:s scen.

Hon sa att det var en bra fråga. Att hon undrat samma sak.

”Jag vet inte om jag är kvalificerad att stå här. Jag vet bara att jag bryr mig om problemet och vill göra något”, sa hon.­

”Problemet” är jämlikhet och det har nu gått fyra dagar sedan skådespelerskan, mest känd som Hermione i ”Harry Potter”, lanserade sin satsning för män - ”HeForShe”, HanFörHenne. ”Definitionen av feminism är att män och kvinnor har lika rättigheter och möjligheter”, sa hon och påpekade hur fel det var att faderns roll i hennes liv per automatik ansågs vara mindre värd än moderns, bara för att han var man.

Att män, lika mycket som kvinnor, var fast i ett könsfängelse.
”Om män inte känner att de måste vara aggressiva för att accepteras i samhället behöver kvinnor inte underkasta sig. Om män inte måste ta kontroll behöver kvinnor inte bli kontrollerade.”

Nu bad hon män visa sitt stöd. Visa att kvinnors rättigheter var mänskliga rättigheter. Det tog mindre än ett dygn innan hon insåg vilket pris det hade att vilja göra skillnad.

Då lanserades en sajt som räknade ned tills läckta nakenbilder på Watson skulle släppas. Nättrollen spekulerade vilt.

”När bilderna släpps är hennes feministkamp över”, skrev ett troll. ”Hon har inte en chans”, svarade ett annat.

Jag scrollar bland kommentarerna och förstår ingenting. Vad i det faktum att en 24-årig kvinna låter sig fotograferas naken, i samförstånd med någon hon litar på, är ett tecken för att hon är en dålig förebild för kvinnor?
Nedräkningssidan avslöjades i går som en bluff, men skadan är densamma.

I tre dagar har en kvinna som ville göra skillnad hotats. Fått höra att om hon tagit nakenbilder förtjänar hon inte mäns respekt. Då kan hon inte vara feminist.

Just nu har 2 035 svenska män registrerat sig på HeForShe.org. Ni är dagens hjältar. Ni har insett att eventuella avklädda bilder på Emma Watson bevisar en enda sak:

Hon var modig nog att våga lita på en annan människa.

Och när hon hotades för det lät hon sig inte tystas.

Den sortens kvinna förtjänar respekt. Med eller utan kläder.