Sommaren 2015 blev hatet rumsrent

En radiopratare bad sina lyssnare att ge Zara Larsson, 17, en örfil om de såg henne.
KOLUMNISTER

En artikel i brittiska New Statesman påminde mig om en myt:

Om du kastar en groda i kokande vatten hoppar den ur blixtsnabbt och hinner inte dö. Om du i stället placerar den i en kastrull med kallt vatten och sätter på värmen inser den inte vad som händer. Grodan tycker att det är mysigt och stannar tills den kokas ihjäl.

I den brittiska tidningen handlade det om fascism, men liknelsen summerar ganska bra även känslan av den svenska sommaren 2015.

Små livsfarliga tankar kom smygande så långsamt att vi knappt ens reagerade, förrän de var överallt.

Det började i juni, med det tragiska mordet på en 17-åring i mina hemtrakter.

När det blev känt att de misstänkta männen kom från Litauen började inlägg i Facebookflödet gå från krossade hjärtan och ledsna emojis till att vi måste ha ”bättre koll vid gränserna” och att vi inte ”kan släppa in vad som helst”.

Jag såg i realtid hur flera vänner tryckte på ”gilla”.

Dagarna gick och juni blev juli.

Ännu en ung kvinna, Zara Larsson, hamnade på löpsedlarna när hon påpekade att hon knappt syntes på affischer för en festival trots att hon var en av de mest populära artisterna där.

En radiopratare bad då sina lyssnare att ge 17-åringen en örfil om de såg henne. På sångerskans Facebooksida skrev unga män ogenerat, med namn och bild, att hon var en hora. En mans grova utspel i kommentarsfältet fick 22 tummar upp.

När juli blev augusti skrev en annan ung kvinna, bloggerskan Kissie, att hon var sjuk. Hon funderade om hon var gravid - trots skydd - och konstaterade att hon då skulle göra abort. För det kallades hon ett vidrigt missfoster som själv borde ha blivit aborterad. En av de mest hatiska kommentarerna hade gillats av åtta personer bara några få minuter efter att mannen publicerat sina åsikter.

Inget av inläggen ovan är unika. De är tre av hundratals. Sommaren 2015 blev hatet rumsrent. Eriks inlägg om horor varvas med semesterbilder med flickvännen. Jerrys tankar om vad invandrare gör med svenska flickor mixas med bilder på hur han bytt olja på bilen. Och efter att Stefan skrivit att en kvinna inte borde få leva konstaterar han att grillat är gott.

Sommaren 2015 började kallt.

Nu kokar grytan för fullt. Och ingen stänger av plattan.