Davos ligger i New York i år

KOLUMNISTER

avos är en liten schweizisk håla. Det är inte jet-setarnas Sankt Moritz. Det är inte finansföretagens Zürich. Det är inte ens skattesmitarnas Zug.

Huvudleden som ringlar genom byn Promenaden kantas av små fula, fyrkantiga hotell och smutsiga restauranger. Den största, mest iögonfallande inrättningen är en butik som bär namnet Erotik MegaStore.

Davos är kodordet för den nya sköna globala världsordningen.

I trettio år har Davos varit hemort för World Economic Forum, maktens eget Café Opera. Storföretagschefer, presidenter, miljardärer och ekonomiprofessorer har varit beredda att begå mord för att få en inbjudan plus äran att betala en kvarts miljon kronor för att åka på konferens över en långhelg i februari.

Restaurangmaten var usel. Ett sjabbigt hotellrum med dusch i korridoren kostade tretusen kronor natten.

Men vem bryr sig? Inte maktspelarna. Hela poängen var att bli insläppt.

Davos har alltid berömt sig om att ta upp den senaste globala trenden. Men i år fick Davos trenden i ögat. Gubben i lådan var lös. Det visade sig att terrorn också jobbade globalt.

De stora spelarna som betalar notan, världens hundra största bolag, hade ingen lust att bli sprängda i luften bland alptopparna. De konstaterade därför med ny-amerikanskt självförtroende det självklara:

Davos ligger i New York.

Nu har de goda borgarna i Davos skickat en delegation till New York för att protestera och slå fast något som de trodde var en självklarhet, att Davos ligger i ja, Davos.

Med sig har de den berömda horntrion i lustiga gröna hattar under ledning av Herr Kaufmann som brukar öppna konferensen. De tre skall tuta i sina fyrameterslånga alplurar för att få de amerikanska storföretagscheferna att inse att Davos faktiskt inte bara är ett varumärke, utan en stad. Alltså en riktig stad.

En svensk deltagare jag talar med i Davos Park Avenue pustar:

- Det här är Moment 22. Man måste ha en namnbricka för att bli insläppt. Men för att få namnbrickan måste man ta sig in. Och utan namnbricka kommer man inte in.

Amerikanerna hävdar att flytten motiveras av säkerhetsskäl. Davos New York är ett belägrat fort med sex lager av säkerhetsvakter. Den som hostar litet oförsiktigt i lobbyn på Waldorf-Astoria, eller tar upp en pennkniv för att rengöra naglarna, har omedelbart tre amerikanska fotbollsspelare med skottsäkra västar över sig.

Årets tema: ledarskap i en ömtålig värld.

Alla amerikaner jag talar med är frustrerade. Bush bombar globalt och utropar sig till segrare. Men i så fall, varför har Bush inte fått fast honom? Alla frågar oroligt om Den Onde är i livet och var han i så fall kan hålla sig gömd.

Han kan mycket väl gömma sig i en håla i något avlägset bergslandskap.

Han kan mycket väl vara i Davos.