Ålafiskaren skottar snö

KOLUMNISTER

’Snö skall endast komma norr om Hässleholm,’ skriver ålafiskaren i ett mejl tidigt på dagen. Det är högvattensstorm i Kivik. Nere vid Ängakåsen liknar det Venedigs kanaler. Runt husen slänger havet upp båtdelar, parksoffor och mindre trädstammar.

”Allt är vitt som i en bagarebod,” tillägger ålafiskaren i sin väderleksrapport. ”Stormen viner runt husknuten och inte ens min pudel Regina vill gå ut. Långt mindre min fru.”

Efter lunch dricker jag en kopp kaffe med amerikanen Rob Shapiro som är i stan. Shapiro var tidigare biträdande handelsminister i Clintonadministrationen och den som skrev de ursprungliga dokumenten som blev Clintons Nya Demokrater, som senare blev Blairs Nya Labour och den europeiska socialdemokratins Tredje väg, som nu sammanträder i Stockholm under beteckningen Progressiva regeringar.

– När slutar ovädret? frågar Shapiro.

Jag har nyss läst igenom policy-dokumenten till Stockholmskonferensen. Det är tydligt att de progressiva regeringarna världen över går segrande fram. Frankrikes regering slår tillbaka rasismen. Svenskarna har raderat ut arbetslösheten. Sydafrika satsar på primärvård.

Det enda frågetecknet tycks vara båtfärden från Grand Hotel till Vasamuseet. Göran Perssons vänner skall enligt planerna förflytta sig till middagen med hjälp av Djurgårdsfärjan. Men vad som i torsdags kväll såg ut som en trevlig kvällsutflykt, har på fredag eftermiddag förvandlats till en korsning av Norra ishavet.

Sammanbitet berättar Rob Shapiro vad som var hans svåraste uppdrag under åren vid makten. Det var när han som djurvän blev övertygad om att Clintons labrador Buddy borde kastreras. Han författade ett tjockt dokument där han analyserade effekterna av att låta presidenthunden få avkommor. Efter bara något år kunde man räkna med att det skulle komma att växa fram en stor illegal handel med Buddy-avkommor.

– Sedan återstod att övertyga Vita husets stabschef att presidenten verkligen måste läsa dokumentet. Det var ett ganska omfattande dokument. Problemet för stabschefen var bara att ingen ville vara den som lämnade fram ett dokument som öppet rekommenderade kastrering i Vita huset.

Detta skedde tre veckor in i Monica Lewinsky-skandalen.

På väg tillbaks från kaffet upptäcker jag vad som måste vara en förövning. En mycket liten farkost, mer som en boj som slitit sig, står och stampar ute i tjockan på Stockholms ström. Farkosten är omringad av ett tiotal polisbåtar med spelande strålkastare. Den befinner sig nästan exakt vid den punkt där regalskeppet Vasa förliste fyra hundra år tidigare.

Jag ringer till pressekreteraren Anna Helsén.

– Blir det någon båtfärd? frågar jag.

– Det bestämmer Gud.

– Inte Persson?

– Inte än.

Jag söker ålafiskaren för en ny väderrapport, men han är ute.

Ålafiskaren skottar snö.

Carl Hamilton

ARTIKELN HANDLAR OM