Spöktåget drog genom Stockholm

KOLUMNISTER

När jag kommer upp mot Slussplan möter jag demonstrationståget. Det är som om det växte direkt ur jorden, som en hägring. Fyra, femhundra demonstranter på marsch. Solen lyser på himlen, himlen är blå, men grundfärgen bland de fyrahundra är svart. Några gömmer sina ansikten bakom masker. Bortsett från några ensamma måsar hörs inte ett ljud. Demonstranterna är allvarliga, sammanbitna. Det är ett ödestyst första-majtåg som korsar en tom stad klockan elva på förmiddagen.

Det går ett spöktåg genom stan.

Och det är då jag ser den stora röda banderollen i täten.

Den är omskakande. Den säger allt. Och den är helt ny.

En kvart senare gör polisen spärr uppe vid Slottet för att hindra enskilda aktivister från att ta sig in på inre borggården. I sin Erfarenhetsberättelse använder kommenderingschefen ordet "tjurrusning". Enskilda demonstranter gör tjurrusning mot Slottet. De här aktivisterna har en fint utvecklad känsla för maktens symbolik. De har planerat att gå runt Slottet - att mer eller mindre inringa byggnaden - och därefter korsa Riksgatan, skära in mitt emellan nya och gamla Riksdagshuset.

Men polismakten är förvarnad. Poliserna har också uppmärksammat texten på den röda banderollen. Poliser kan läsa. De vet att nu är det allvar.

Demonstrationen är självklart olaglig. Allt annat vore en besvikelse. Efteråt förklarar en av de ansvariga, en flicka, för mig att vi faktiskt har demonstrationsfrihet i det här landet.

Men jag är inte intresserad av formaliteter. Jag är intresserad av förändring, omvandling. Jag vill veta varifrån den röda banderollen kommer.

Först säger hon att hon inte vet exakt vad parollen betyder och att hon tror att det till och med kan var parodi. Men sen ringer hon tillbaks och då har hon ändrat sig. Det är allvar.

- Det går tillbaka på en bok av " sjill dö lös.

- Ursäkta?

- En fransman.

- Jag förstår.

Senare på kvällen urartar alltihop, eller snarare - det fullbordas. Demonstrationståget byter namn till Reclaim the Street och tar plötsligt kontroll över en av de mest trafikerade korsningarna i huvudstaden. Tack och lov låter sig polisen inte provoceras, det vill säga polisen gör ingenting. Som hämnd krossar aktivisterna ett tiotal skyltfönster.

Det kunde jag ha förutsagt. Det stod skrivet.

Jag försöker igen.

- Vilka hade tagit med sig den röda banderollen?

- Akallakören.

- Akallakören? Vad är det?

- Det vet ingen.

Jag ber henne att på nytt bekräfta vad som stod på banderollen. Jag vill veta under vilket slagord de har marscherat. Jag vill höra henne säga det. Det blir tyst. Hon suckar. Sen svarar hon:

Fördöm psykoanalysens förhärskande subjektsuppfattning.