Det finns ett område där kvinnor råder

KOLUMNISTER

Förmodligen lär man sig mer om vad som händer i Sverige genom att läsa Malena Ivarssons frågespalt än att plöja politiska ledare.

I söndags gav sexologen goda råd till en tjugoettårig kvinna.

Kvinnan var med barn i tionde veckan. Hon tänkte göra abort. Hon ville hellre börja sina konststudier än att föda barn. Men sen kommer komplikationen.

Kvinnan - Irma - gör ett hemskt avslöjande om sin pojkvän:

- Han vill bli pappa. Han känner sig mogen och längtar efter det.

Och inte nog med det:

- Han säger att om jag gör abort är det slut mellan oss.

Malena:

- Det låter som utpressning.

Jag ringer upp socialdepartementet och frågar en expert. Att skaffa barn är trots allt ett av de viktigaste besluten för ett par. Det borde finnas någon lagfäst roll för mannen i det beslutet, så att han inte behöver ägna sig åt "utpressning".

Det gör det inte.

Mannen har inte ens rätt till att bli informerad om att hans blivande barn ska aborteras. Inte ens om han är gift, eller sammanboende med kvinnan.

Ämnesrådet som kan lagen utan och innan slår upp Socialstyrelsens allmänna råd rörande abort och säger:

- Det kan finnas en halvkäck rad någonstans om det här med mannen men jag tror inte det.

Det gör det inte.

Så ser spelplanen ut. Kvinnor förtrycks och utnyttjas i samhället och manliga strukturer leder till den värsta fasan av alla i samhällsekonomin (nej, det är inte underbetalda kvinnliga vårdare med stort ansvar): det är för få kvinnor i börsbolagens styrelser. När Marie Ehrling manövreras ut från SAS, hörs ett vrål av avsky från de färgade affärstidningarna: SKÄMS, SAS!

Men det finns ett område där kvinnorna råder.

Kvinnan bestämmer om barnet ska få födas.

Det verkar som om samma krystade resonemang och samma fördomar dyker upp så snart en obalans mellan könen uppstår, oavsett var det sker.

Sexologen Malena demonsterar förtjänstfullt att detta fenomen inte är könsbundet. Ta den här pojk-vännen till exempel, han som har tagit abortbeslutet - alltså beslutet om att han inte ska få bli pappa - så kolossalt allvarligt att man nästan skulle kunna tro att han var kvinna. Han hotar alltså med att göra slut.

Malena förklarar att när en man uppträder på det viset så leder det bara till "bitterhet och besvikelser".

En reaktion som tydligen inte gäller själva aborten.

Därefter kastar sig Malena ut i en vild tidsenlig luftsaltomortal av psykobabbel. Kanske finns det något annat, djupare skäl till att pojkvännen vill ha barn? Det kanske inte är själva barnet. Och mycket riktigt. Han vill omedvetet knyta Irma närmare till sig. Lassosyndromet.

Men Irma vet varför hennes pojkvän är som han är.

- Det är många av våra kompisar som fått barn. Det låter kanske knäppt men killarna jämför barnvagnar med varandra som om det vore bilar.

Just det. Kvinnor tänker på liv. Män tänker på krom.