80 miljarder kronor ökade förvirringen

KOLUMNISTER

Jakten fortsätter. Och eftersom det finns så litet att jaga, måste vi jaga desto mer intensivt.

Som man kunde ha misstänkt visar det sig nu att den amerikanska antiterroristbekämpningen före den 11 september upplöses i ett byråkratiskt moras. Under nittiotalets slut fick de olika grenarna inom USA:s underrättelsetjänst 80 miljarder kronor extra för att bekämpa den internationella terrorismen. Fokus låg på islamistiska extremister. Ett särskilt kontor inrättades för att samordna kampen. Resultatet blev att förvirringen ökade med kvadraten på budgetanslagen.

Därför gäller nu: beslutsamhet i efterhand. Retrospektiv kamp mot terrornätverken.

Och precis som hos Alice i Underlandet är regeln: först straffet, sedan domen. Först domen, därefter bevisen.

Efter bombkriget i Afghanistan är budskapet från Bushadministrationen klart som kristall: USA har segrat, terroristerna är för det första utslagna och för det andra farligare än någonsin.

Mulla Omar lär fräsa svavelosande hotelser mot USA, judendomen och den västerländska civilisationen från någon mörk bakgård i Pakistan. Vi vet inte exakt var han är, men vi vet vad han hotar med. Global destruktion.

Han är halvblind och helgalen och måste tas på största allvar.

Sverige lämnar fortlöpande sitt bidrag till den retrospektiva kampen. I går debatterade riksdagen den så kallade europeiska arresteringsordern. Ett "utkast till ett rambeslut". Det är ungefär så exakt som det låter. En svart hatt ur vilken det i framtiden kan hoppa upp precis vilken kanin som helst. Misstänkta - även svenska medborgare - kommer att kunna utlämnas direkt till utlandet utan prövning i Sverige.

Under två förmiddagstimmar är vänsterpartisten Alice Åström plenisalens absoluta gravitationscentrum. Åström ser ut som Moder Svea och låter som ett pensionerat regeringsråd.

Vänsterpartiet har aldrig varit stora i rättsprinciper. Men att lyssna till Åström är som att höra en före detta alkoholist tala om nykterhet. Åström är benhård. Och hon är bra.

Hon är så bra att Thomas Bodström är tvungen att gå upp i talarstolen och med retoriskt darr på rösten anklaga henne för att nonchalera terrornätverken och den organiserade brottsligheten.

Normalt skulle Alice Åström vinna på knockout och den svarta hatten skulle återremitteras till utskottet.

Men Alice är i Underlandet. För att försvara rättssamhället, måste vi först avskaffa det.

I augusti och september varnade de hemliga agenterna, och framför allt deras chefer, inte för någonting. Nu varnar de för allt. Mjältbrand, nervgas, atombomber.

Före katastrofen fungerade inga säkerhetssystem, efter katastrofen däremot ringer samtliga varningsklockor överallt. Orsaken att de ringer så högt är för att förhindra en katastrof som redan har inträffat.

Carl Hamilton