Nu får alla rum i – folkpartiet

KOLUMNISTER

Äntligen har Leijonborg förstått. Folkpartiledaren har börjat kapitalisera på det bästa han har. Namnet. Egentligen var det ganska enkelt. Men det är just det enkla som är så svårt. Det svåra kräver egentligen bara utbildning. Kanske är det därför folkpartisterna är så fixerade vid skolan, för de vill tillägna sig vad andra har kommit på.

De andra visste hela tiden vad som var så bra med folkpartiet.

Folkpartiet.

Det enda riktigt värdefulla i bagaget var namnet. Medan andra partier föraktfullt skojade om hur litet partiet var, var någonstans man kunde gömma det – i en telefonhytt, i en folkabil, i en och så vidare – så avundades de i hemlighet namnet.

Till slut har poletten trillat ned även hos folkpartisterna. Tricket är namnet. Tricket är vad namnet står för.

Ingenting.

Bengt Westerberg var benhård motståndare till buskrasisten Bert Karlsson och hans nydemokrater. Aldrig att han skulle sätta sig i en regering som var beroende av Karlsson. Den principen var huggen i sten. Den gällde ända fram till regeringsbildningen. Birgit Friggebo, en annan välkänd liberal profil, reste ut på sightseeing till förorterna och sjöng ”We shall overcome”. Själv har Leijonborg mer eller mindre egenhändigt bekämpat det lilla obetydliga rasistpartiet Sverigedemokraterna.

Partiets trovärdighet som invandrarnas bäste vän var med andra ord på topp.

Nu riktar folkpartiet ett välriktat slag mot samma invandrare. Skärp er! är budskapet. Det gäller att kunna tala ordentlig svenska om man vill kalla sig svensk. Sju sjuka sjömän. Dessutom lanserar partiet ett väl utvecklat gästarbetarsystem. Alla är välkomna som har ett fast jobb. Förlorar man jobbet åker man ut, ögonaböj.

Detta är inte fråga om att byta fot. Det är fråga om att vingla runt på bägge principerna samtidigt. KÖR UT DEM och SLÄPP IN DEM. Fast på olika affischer.

Folkligt. Festligt. Fullsatt.

Allt och alla ryms i folkpartiet. Idén är namnet. Namnet är idén. Ett parti för vanligt fôlk, som Bert Karlsson skulle ha sagt på ren vässchöttska.

JA och NEJ. För och emot. Hit och dit.

Men något fattas ändå för att göra processen fullständig. Smarta marknadsförare vet att skandinaviskt öl i USA skall heta Nordic Wölf, med prickar. Obegripligt, javisst, men det ser på något sätt mer nordiskt ut, i synnerhet utanför Norden.

Namnet folkpartiet är lysande, men det krävs fler prickar. Partiet behöver more pricks.

Fölkpartiet.

Här finns den historiska tråden bakåt. I konfrontationen mellan Westerbergs folkparti och Karlssons fôlkliga nydemokrater. Nu i ett och samma parti.

Fölkpartiet.

Äntligen får man utnyttja varumärket fullt ut. Ett parti för både rasister och anti-rasister. Ett parti med både Bert och Bengt. Ett parti för alla glada hycklare.

Ett parti för hela fölket.

ARTIKELN HANDLAR OM