Bush liknar Saddam vid Stalin - det är oroande

KOLUMNISTER

Så har Bush fått sin fullmakt. Och kriget är inlagt i almanackorna.

Men jag kunde inte låta bli att lägga märke till att presidenten i sitt tal liknade Saddam Hussein vid den sovjetiske diktatorn Josef Stalin. På sitt sätt lite oroväckande.

Kanske tänkte Bush till att börja med att han borde likna Saddam vid Adolf Hitler. Men den liknelsen är redan tagen - av en tysk justitieminister (av alla människor), som redan använt Hitler för att svartmåla - Bush. Det var lågt, men gav full utdelning vid de tyska valurnorna.

Annars skulle man kunna kunna tro att Saddam Hussein inte behövde målas så värst mycket svartare än vad han redan är.

Jag tänkte lite försynt att som kontrast till en perverst brutal diktator, borde Bush-administrationen lägga manken till för att framstå som en värdig representant för demokratin. Nobel, samlad, allvarlig.

Ädel.

I förra veckan föreslog en talesman för Vita huset att Saddam borde lönnmördas.

Motivet var rena kostnadsskäl.

- Jag kan bara säga så här, sa talesmannen, att kostnaden för en kula är väsentligt lägre än vad kriget kommer att kosta.

Och det verkar förstås rimligt.

En partivän till president Bush som själv var tveksam till profylaktisk krigföring ansåg att Saddam var en orm. Låt vara en orm i ett hål.

Själv brukar Bush få den där lätt stirriga blicken när han kommer in på den irakiske diktatorn. Som om han ville visa att Saddam är så ond, så det går bara inte att fatta.

- Han försökte döda min pappa!

Som sagt var. Bush junior fattar.

Men Josef Stalin?

Det är inte det att Saddam inställd i historiens skräckkabinett bara når den paranoide massmördaren Stalin upp till stövelskaften.

Det som verkligen är oroväckande, så här på tröskeln till bombkriget, är att Bush väljer att likna Saddam vid en diktator som framgångsrikt krossade en tekniskt överlägsen angripare som drömde om ett kort krig.

Jag läser att den irakiske diktatorn har bestämt sig för att den här gången skall Bush inte mötas ute i öppna öknen. Saddam avser att gräva ner sina elitdivisioner i storstäderna. Det är lätt att föreställa sig fortsättningen. Ett stort fosterlandskrig från hus till hus. Civila som sköldar. Terror mot varje stackare som så mycket som tar emot en burk med Coca-Cola eller ger ett glas vatten till angriparen, ens om det sker under vapenhot.

Det skulle inte förvåna mig om Saddam själv jämför sig med Stalin.

Förvirrande är ett milt uttryck. Vet Bush inte om att han liknat sin motståndare vid en av de mest segerrika despoterna i historien?

Eller har presidentens undermedvetna fått kontakt med det kommande krigets ande, och i en hemsk undergångsvision skådat var alltihop kommer att sluta?

Men Bush tänkte väl på mustaschen.

Carl Hamilton