Moderaterna läser lusen av väljarna

KOLUMNISTER

Det kunde ha varit någonting ur en roman. Men det är ett gammalt tidningsklipp. Det är snart trettio år gammalt. Från sjuttiotalet.

Det var i januari 1973.

USA hade nyligen avbrutit - eller tvingats avbryta - terrorbombningarna av Nordvietnam. Under lång tid hade Washington envist hävdat att man enbart bombade försvarsanläggningar. Sanningen kom till världens vetskap bland annat tack vare Sveriges ambassadör i Hanoi.

Men nu in i tidsmaskinen.

"Klockan halv ett på onsdagen stannade arbetet av på Dagens Nyheters och Expressens olika avdelningar." Befrielserörelsen FNL i sällskap med Nordvietnams ambassadör besöker tidningshuset. Stort solidaritetsmöte. Resolutioner antas. Gåvor överräcks. Därefter lunch med ömsesidiga hedersbetygelser mellan FNL, tidningsledning, fackklubbar och ledarredaktion.

Tiden sluter sig som Röda havet bakom Moses.

Vart tog du vägen, ljuva sjuttiotal? Kanske till moderaternas stämma ute i Sollentuna. Jag sitter på plats för att ta del av den moderata självprövningen. En fin fläkt av sjuttiotal drar genom lokalen. Men här är det ett annat sjuttiotal som hyllas. Dagens man är förrförrförre partiledaren Gösta Bohman.

Slut på alla inställsamma leenden, således. Bohman var en surkart av guds nåde. Tagelskjorta på. Nu jävlar skall det talas klarspråk.

Moderaterna har fått storstryk vid valurnorna och är, uppriktigt sagt, urförbannade på väljarna.

Det börjar med att Chris Heister går upp och läser lusen av svenska folket. Men hon törs inte riktigt göra det själv, utan tar Vilhelm Moberg i hand.

Kristina Axén Olin följer upp med att hylla dem som går till arbetet "dag efter dag - trots att det tar emot". Vi fattar budskapet. Rätt många går inte till jobbet när det tar emot.

Det finns ett drag av gammaldags infanterifanjunkare över Axén Olin som är enormt spännande. Det är morgonvisitation i folkhemmet, halva styrkan är på väg till sjukan, när Axén Olins malmstämma ljuder över kaserngården:

SIMULANTER!

För säkerhets skull läser hon upp sjukskrivningsstatistiken. Rösten vibrerar av harm. Över fyrahundra tusen svenskar har på ett eller annat sätt sjukskrivit sig.

Lustigt nog är det nästan exakt lika många som övergav moderaterna i höstens riksdagsval.

Är det samma gäng?

Min favorit är, som alla förstår, Gustaf Douglas. Efter ett långt och strävsamt liv på marknaden - den verkliga marknaden, inte den teoretiska som förekommer så flitigt i de moderata dokumenten - har spekulanten blivit aktad samhällsmedborgare och skall väljas in i moderaternas partistyrelse.

Gustaf Douglas jobbade faktiskt en gång som vd på Dagens Nyheter. Men det var länge sen. På Gösta Bohmans tid. Det är arkiverat.

Jag läser i mitt tidningsklipp:

"Direktör Douglas uttryckte sitt stöd för Vietnam och betonade de varma känslor och det starka intryck Vietnams kamp hade gjort på alla i Sverige."

Äntligen en FNL:are i moderattoppen.