Det är inte sovrummet som gäller - det är köket

KOLUMNISTER

Ingen har sett någonting liknande sen Ria Wägner vinkade bakvänt. (Ria Wägner var tv:s hem- och hushållsikon på sextio- och sjuttiotalen. Också hon med uttrycksfulla händer. Ria sa: Ajö, ajö men hennes händer sa - kom hit, kom hit.)

Det handlar om händer. Vad händerna sysselsätter sig med när bara kameran ser. Tina Nordströms händer i grytorna är som italienska manshänder i en busskö.

Någon berättade att det gavs ut trehundra kokböcker på svenska förra året. Kokboken utsågs till Årets julklapp. Sen har vi alla matlagningsprogram. Man kan icke räkna dem alla. Det är boom i matlagning. Det är krasch i ekonomin, krasch på börsen, krasch i Mellanöstern. Men det är boom i matlagning.

Kanske just därför.

Kryddan i branschen är Tina. Eller Mat-Tina som det heter med ett lika modernt som onödigt prefix. Men det är inte på grund av maten som Mat-Tina är så stor inom mat.

Tinas händer lever sitt eget liv, de hoppar jämfota ner i sherrysåser och mandelvinägretter. De klappar jordärtskocksrullar, bultar syltpumpor, trycker på plommongazade revbensspjäll och klämmer ömt ostfyllda färsbiffar. Ingen frittata tar sig genom Tinas kök utan att först ha blivit ordentligt visiterad. Hon ropar glatt sitt:

- Smaka! Smaka! Hela tid-en!

Allt medan kökets egen Dagobert vankar av och an i bakgrunden, muttrande sina tvära invändningar.

Jag missade

Tinas besök på Nobelmiddagen. Många har förtjust vittnat om hur denna stärkkragarnas jubelafton förvandlades till mazurka på kastrullkanten. En glad pippilotta med tio såsvåta fingrar i luften jagad genom Blå hallen av en chockerad köksmästare.

Ännu en invit till otillåten avsmakning bakom ryggen på ordningsmakten.

Det är inte sovrummet som gäller längre. Det är köket.

Tina uthärdar sin tråkmåns. Man tager vad man haver. Ibland verkar han nästan ana att något pågår bakom hans rygg och ser sig misstänksamt omkring. Medan Tina flörtar spralligt i den enda riktning som räknas.

Ärligt talat, vad handlar Tinas matlagning om? Jag menar - egentligen?

Sex.

Nu talar jag om matlagningens undertext. Spenatrörans psykologi.

Å andra sidan. Finns det någonting som inte handlar om sex numera? Utom sex, förstås. (Sex har förstörts av en lottakår av Malenor med sina ständiga uppmaningar att vi måste prata öppet om allt. Som om sex vore någonting annat. Som om sex vore mat.)

Men Tina vet. Man ska

inte tala öppet om det. Man ska tala om någonting annat. Man ska tala om mat.

När de är klara med alla ofattbart komplicerade såser, redningar och smeter, och Tinas fingrar har gjort sitt sedvanliga ärevarv i varenda bytta, äter de middag på fyra under någonting som bäst kan beskrivas som koncentrerad anständighet.

Men ingen av dem vet vem Tina egentligen lagar maten för. Det är inte åt dem.

Det är inte åt dem hon vinkar.

Det är kameran som ska ha maten.

Carl Hamilton