Eskil Vhit – Sveriges okända makthavare

KOLUMNISTER

Till alla er som har tröttnat på alla listor över vilka som är våra makthavare: de mäktigaste i näringslivet, i Stockholm, inom krogsvängen, i politiken o s v, och som har upptäckt att det ändå alltid är samma personer, bara med olika ordningsföljd.

I dag presenterar vi Sveriges okända makthavare (männen). Nedanstående utgör ett urval.

Nr 138 (tidigare nr 2). Eskil Vhit, taxichaufför.

Har under tre decennier levererat "en-radingar", ordlekar och fyndiga vändningar till politiker och artister på väg till olika tv-studior. I stort sett samtliga Carl Bildts minnesvärda uttalanden kom från Vhit. (Lustigt nog var V upphovsman både till Olof Palmes: "Det hade jag ingen aning om" och HasseåTages "Det hade jag ingen aaaaaning om".)

Vhit röjdes av sin dåvarande arbetsgivare LO-chefen Stig Malm, efter ett väl drastiskt uttalande om det motsatta könet.

Tjänstgör numera som kommunikationskonsult på folkpartiet. Därav fallet på listan.

Nr 3. Magnus Bauer, försäljare "damunderelegans".

Bauer förestår en mindre, ytterst exklusiv, butik på Biblioteksgatan. I samband med att B övertog rörelsen av sin far, blev han invigd i dess märkliga affärshemlighet. Försäljningen samvarierar exakt med börskurvan, med en fasförskjutning på tre månader. 19:e augusti 1992 till exempel (tre månader före det sk "kronfallet") sålde B endast ett par mamelucker i ylle. Dagen därpå tjugosju kompletta raffset i spets.

Bland B:s stamkunder märks bland andra finansmännen W, W och W. Även statstjänstemän vid finansdepartementet har skymtat i B:s butik, men gått därifrån tomhänta.

En del kunder menar att B har börjat "köra" börsen. Kunderna har försetts med kraftigt överdrivna uppgifter om B:s försäljning. Den så kallade IT-bubblan var B:s verk. Bakgrunden var att B ärvt en mindre aktiepost i verkstadsföretaget LM Ericsson av sin moster i Gränna (nr 73 på listan).

På senare tid lär B ha fällt yttranden i stil med: "Jag ska ödelägga den västerländska civilisationen sådan vi känner den" och "den globala kapitalmarknaden går under med mig".

Ingen har frågat efter laxrosa spetstrosor sedan juni 2001.

Nr 9. Lage Holm, privatspanare.

Kennedymordet, bevisen för att Snömannen finns och kopplingen mellan Frimurarorden och Sovjetkommunismens fall, är några av H:s klassiska privatutredningar.

Det är min absoluta övertygelse, brukar H säga, att med en väl inrökt pipa och en smula eftertanke går alla intressanta problem att lösa. Han tillägger att världen ännu inte är mogen att höra sanningen om den gigantiska råttan på Sumatra.

Numera är H sjukpensionär och ägnar sig i huvudsak åt sin trädgård. Att han aldrig fått samma erkännande hemma som i utlandet, bekommer honom inte.

H har för länge sen löst Palmemordet, gåtan bakom Estonias förlisning, IB-affären och Lasse Berghagens tittarsiffror.

Som H brukar säga: Allt hänger ihop.

Carl Hamilton