Luf - tomtar på den folkpartistiska tomten

KOLUMNISTER

Vi vet alla hur det är. Det är mänskligt.

Man ska sälja villan och snyggar till objektet litet extra inför visningen. Klipper gräset, krattar rabatterna, röjer ut i hallen, plockar ner ungarnas dagisteckningar och så vidare. Men man glömmer bort plasttomten ute på gräsmattan.

Glömmer bort? Det värsta är att man tycker att den är snygg.

Brittiska BBC har konstaterat att en tomte på tomten sänker värdet på villan med 500 pund. Detta oaktat att tomten (av plast) faktiskt ingår i köpet.

Denna rätt förödande och helt omvända tomteeffekt beror på att gubben anses ha kraftigt signalvärde. Signalen är: dålig smak. Där står han i ur och skur, röd och go och smittar ner hela huset med sin plastiga billighet. Den mödosamt uppbyggda borgerliga fasad som man har ägnat åratal av övertidsarbete åt rämnar med ett dån bakom ryggen på en ständigt lismande tomtegubbe. Inte ens kälkborgare fick man bli.

Av detta drar jag två slutsatser. Ett: röda fanor i all ära men ska man verkligen skrämma livet ur borgarna är det röd plasttomte som gäller. Två: BBC har aldrig varit i Smålandsstenar.

Jag undrar om Lars Leijonborg har varit i Smålandsstenar.

På folkpartiets landsmöte i helgen läggs ytterligare stenar till det Leijonborgska partibygget. Först var det tyst i klassen. Sen språktestade invandrare. Nu är det lag och ordning medelst buggning och fler poliser.

Just då " just när det faktiskt känns som om Leijonborg är på väg att bli invald i politikens Rotary, så kommer en påminnelse från det förflutna.

Partiets ungdomsförbund kräver att partiet ska byta namn.

Jag måste erkänna att jag alltid har känt en sorts ömhet, inte bara för plasttomtar utan även för någonting som vågar vara så där extremliberalt och dessutom kalla sig för - Luf.

Lufarna är stenhårda. De kräver att bastuklubbslagen "som säger att det inte är tillåtet att i en offentlig lokal underlätta för besökare att idka sexuellt umgänge", ska bort. Vidare att "enkönade" par ska kunna gifta sig. Enkönade par? Här vädrar man en biologisk sensation. (Så det var därför journalisterna trakasserade Leijonborg med frågor om han hade rakat pungen?) Vidare kungens abdikation och monarkins avskaffande.

Allt detta sammanfattar de unga liberalerna i den lätt retoriska frågan: "Vill du påverka folkpartiet att tycka som oss?" Här känner man att Leijonborg faktiskt har en poäng när han kräver språktest.

Personligen trodde jag att det var moderaterna som stod för originalet (språktest, tyst i klassen, fler poliser). Nej, "det är vi som står för originalet" (bastuklubbar, enkönade par, republik).

Det har hänt något med folkpartiet. Partiet har blivit gediget som en gammal disponentvilla ute på Lidingö. Seriöst som en Volvo XC 90 med läderklädsel och automatlåda. Borgerligt som grön oljerock med labrador.

Men " vad är det som står där ute på gräsmattan?

Carl Hamilton