Snart är alla irakiska bröllopsgäster terrorister

KOLUMNISTER

Det är den tid på året när många familjer samlas för att deras nära och kära ska förenas i äktenskap. En ljus och vacker högtid.

Det tyckte emellertid inte den amerikanske marinkårsgeneralen James Mattis och frågade retoriskt:

- Hur många människor åker rätt ut i öknen, en och en halv mil från syriska gränsen, för att hålla ett bröllop 13 mil från all civilisation?

Han har en poäng. Den enda vettiga sysselsättningen för civiliserade människor en och en halv mil från syriska gränsen är att döda muslimer.

Och det gjorde de.

Myndigheterna i provinshuvudstaden Ramadi satte dödstalet till mellan 42 och 45 personer, däribland 15 barn och 10 kvinnor.

Enligt irakiska källor hade personer i byn Makr al-Deeb avfyrat skott i luften för att på traditionellt vis fira bröllop. En kort stund senare anföll amerikanska flygstridskrafter.

En kommuniké utfärdad av USA:s stridsledningscentral deklarerade att eldgivningen var rättfärdigad eftersom amerikanska plan hade hamnat under fientlig eld.

I en djupare mening är det förstås korrekt. Det är inte första gången som amerikanskt flyg har känt sig provocerat av ett bröllop. För två år sedan var några bröllopsgäster i Uruzganprovinsen i Afghanistan dumma nog att avfyra sina gevär i luften.

Så gör man inte i USA.

Minst 48 personer avrättades och 117 skadades.

Kanske skedde det i ett försök att övertyga människor om den västerländska demokratins styrka och moraliska överlägsenhet. Vilket får mig att reflektera över titeln på Per Ahlmarks senaste bok, som bland annat innehåller ett glödande försvar för USA:s rätt att försvara demokratin var helst det krävs och med de metoder som USA finner lämpliga. Titeln är: "Det är demokratin, dumbom!".

Och det är väl ungefär den hälsning vi sänder de människor som i dag sörjer sina närmaste och undrar vilken ond kraft som har förstört deras liv:

- Det är demokratin, dumbom!

Ibland får man höra att olika arabiska envåldshärskare är mycket värre än USA eller Israel. Det är riktigt. Vill man delta i en tävling om vem som kan falla djupast, kan man uppfatta det som en tröst. Skillnaden är att USA och Israel i dessa dagar avrättar civila med hänvisning till värden och ideal som vi räknar som våra egna. Det är demokratin, dumbom. De dödar i vårt namn.

När det här skrivs vidhåller amerikansk militär att bröllopsgästerna i Makr al-Deeb i själva verket var terrorister. Även om USA:s stridsledningscentral inte hade rätt i onsdags, så talar mycket för att den är på god väg att få rätt.

Det kommer inte att dröja länge förrän alla bröllopsgäster i Irak är terrorister.

Carl Hamilton