Deras enda budskap var att schy mannen

KOLUMNISTER

Det första sakpolitiska ställningstagande som Gudrun Schyman gjorde efter att ha presenterat sitt feministiska initiativ var på en och samma gång mystiskt och fullständigt klargörande.

Schyman lät nämligen meddela att det inte längre var aktuellt att lämna EU.

Var detta det besked som Sveriges förtryckta kvinnor hade väntat så länge på? På Fi:s presskonferens hade queer-teoretikern Tiina Rosenberg just eldat massorna med att det inte bara var kvinnor ur "den vita heterosexuella medelklassen" som skulle befrias, utan även de transsexuella, och hon avslutade med ett flammande:

- Nu har dagen kommit!

Därmed var förväntningarna där de skulle vara: på topp. Och så visade det sig att den hetaste frågan för både trans- och heterosexuella var att stanna kvar i EU.

Vi har fått lära oss att feminism i Schymans tappning är "ett analysredskap" och ett "verktyg". Hur kunde man med hjälp av detta analysredskap, detta verktyg, komma fram till att den mest angelägna frågan för att krossa den manliga könsmaktsordningen var att stanna kvar i den manliga bastionen EU?

Medan jag funderade på detta, blev de omtalade "strukturerna" bara fler och mer komplicerade. Fi:s första laguppställning hade alla kännetecken av ett promilleparti. I media behandlades den som en bred massrörelse.

Fi hade bara ett budskap. Ett negativt. Inte att se människan, men att schy mannen.

Vänsterpartiet och miljöpartiet, som var de som uppenbart riskerade att förlora flest väljare till Fi, bet ihop så att det gnisslade och "välkomnade initiativet".

Schymans replik:

- Inget av riksdagspartierna arbetar för kvinnornas rättigheter.

Jag fick samma lätt euforiska känsla som när internet- företagen härjade som värst för några år sedan. Inga vinster, inga affärsidéer, men karismatiska ledare som hade sett framtiden och satt inne med sanningen, och mediaintresset uppskruvat till topp.

"Inget kan stoppa oss nu!" som en av IT-profeterna utbrast innan han tog kosingen och lämnade landet.

Det är här som Fi:s första ställningstagande kommer in i bilden. Det gällde alltså EU.

Men vad har EU med Schymans feminism att göra?

Allt.

Persson har otaliga gånger sagt att ingen som vill sitta i hans regering samtidigt kan kräva att Sverige ska lämna EU.

Det feministiska initiativets första initiativ var kanske inte så viktigt för Sveriges kvinnor.

Men för en kvinna var det den viktigaste frågan.

Carl Hamilton