USA gör som perserna: skär av näsa och öron

KOLUMNISTER

Ockupationens logik är sig oföränderlig över tiden. Som ett mekaniskt urverk.

Några mil söder om krigets Bagdad ligger ruinerna efter det gamla Babylon. Så här berättar Herodotos, historikern, om stadens erövring.

Perserna som var den tidens supermakt hade prövat alla knep de kunde komma på för att erövra staden, men ingenting hjälpte. Stadens invånare gav sig inte.

En av persernas krigsherrar hette Zopyros. Han gick till kungen och frågade om det verkligen var så viktigt att inta Babylon.

När han fått kungens svar, gick Zopyros bort och skar av sig näsan och öronen, och lät sig piskas. Kungen blev förskräckt när han fick se vad Zopyros hade gjort, men krigaren förklarade vad som skulle ske härnäst. Om tio dagar skulle kungen ställa upp en här om tusen man utanför en av stadens portar, men bara utrustade med knivar. Sju dagar senare skulle han ställa upp ytterligare tvåtusen man utanför en annan port. Sedan skulle han låta tjugo dagar gå och därefter ställa upp fyratusen man utrustade på samma sätt.

Därefter gick Zopyros över till babylonierna och skyllde det som hänt honom på kungen. Han sa att han hade blivit stympad för att han påstått att Babylon inte gick att erövra. Nu ville han hämnas.

Tio dagar senare ledde Zopyros babylonierna i ett anfall mot de tusen soldaterna som väntade utanför en av portarna utan att kunna försvara sig, och de nedgjordes till sista man. På samma sätt dödade han tvåtusen man och tjugo dagar senare fyra tusen man.

Efter det var Zopyros Babylons hjälte och när han bad om nycklarna till stadens portar fick han dem.

Tjugo dagar senare anföll persernas kung med hela sin här. Zopyros öppnade portarna och perserna intog staden. Perserkungen rev Babylons murar och tre tusen av de ledande babylonierna lät han spetsa. Men resten av befolkningen fick stanna kvar i staden.

Till Zopyros gav han Babylon.

Jag läser i tidningarna att amerikanerna sätter upp nya specialstyrkor i Irak. Ökända officerare från det gamla republikanska gardet rekryteras. Amerikanska specialister med erfarenhet från dödsskvadronerna i El Salvador har flugits in till det ockuperade Bagdad. Torterarna är tillbaka.

I dag kan de avskurna kroppsdelarna i Herodotos berättelse uppfattas symboliskt: Skär bort näsa och skär bort öron. Skär bort allt det som får oss att likna människor. För att fånga Saddam Husseins spöke, måste vi bli som Saddam Hussein.

Carl Hamilton