Alla galningar håller masken, som Strindberg

KOLUMNISTER

Jag försökte beskriva ett filmmanus om Strindberg för en filmintresserad genom att likna det vid något som den amerikanska författaren Charles Bukowski kunde ha hittat på. Inget fel på Bukowski, en person som möjligtvis var överdrivet fixerad vid sina egna kroppshål. Men personen jag pratade med hade aldrig hört talas om honom.

Märkligt. Men när jag en stund senare lämnade kontoret och gick ut i solen satt en piercad yngling i skuggan inne vid porten och läste en bok av Bukowski.

Ibland får man en känsla av att verkligheten är riggad.

Nästa person jag stötte ihop med på gatan frågade mig glatt om jag sett Bukowskis nya katalog, hänvisande till auktionshuset i Stockholm.

Vad skulle inte Strindberg ha gjort av detta? Strindberg som periodvis var besatt av sammanträffanden.

Ibland är verkligheten galen. Komplett galen.

Olof Lagercrantz berättar i sin ovanligt roliga Strindbergbiografi hur Strindberg hösten 1887 anländer till Danmark med fru och barn eftersom han har fått för sig att han måste låta sinnesundersöka sig vid hospitalet i Roskilde i avsikt att få papper på att han inte är galen. Att han ska använda intyget som ett vapen mot hustrun Siri är uppenbart. När han kommer till Köpenhamn för att övervara en teaterpremiär upptäcker han att han redan är en celebritet i den danska huvudstaden. Men inte på grund av sina böcker utan för att han står figur i stadens vaxkabinett, med håret på ändå och en påfallande galen uppsyn som om genialiteten oväntat hade slagit ned som en blixt.

Efter genrepet drabbas Strindberg av dåligt samvete. Plötsligt förstår han att han har skämt ut Siri i sin pjäs. Han deklarerar att han ska ta livet av sig (han har med sig en revolver). För att återupprätta hustruns heder kräver han att han ska förklaras vara galen.

För säkerhets skull tillägger han i ett avskedsbrev att han faktiskt är klok.

Varför är Strindberg så rolig? Förmodligen för att han lyckas förbli gravallvarlig.

Häromdagen gick vi och såg "Komplett galen" av Lea Farmlohde. "Komplett galen" - efter inledningsrepliken i "Fröken Julie" som Strindberg skrev i Danmark några månader senare.

Ikväll är fröken Julie galen igen. Komplett galen.

"Fröken Julie" är den bästa svenska pjäs som någonsin har skrivits.

"Komplett galen" är den roligaste svenska filmen på bra länge.

Det bästa med den är att alla galningar, precis som Strindberg, håller masken.

Carl Hamilton