Årets julskinka- liten och skivad

KOLUMNISTER

Veckan som gick fick mig att tänka på fläsk. Nej, det är inte bara Tema Valfläsk som känts aktuellt.

Köttproducenten Scan har inför julhelgen låtit meddela att de tänker lansera en ny produkt: julskinka för ensamstående. Liten och färdigskivad.

Förhoppningsvis med tunn plastfilm mellan skivorna så att det inte blir för tätt.

-I Sverige är över 70 procent av alla hushåll småhushåll. Många av det växande antalet småhushåll köper inte julskinka eftersom en normal julskinka är för stor, säger en företrädare för företaget.

Från den stora fläskproducenten gick tankarna osökt till kongressen i Malmö, till diskussionen om framtidens föräldraförsäkring och hur vi lever i våra små och stora hushåll.

Det första man vill säga är förstås: Skicka politikerna i familjeterapi.

Å ena sidan är familjen ingenting. Förlegad, förlorad. Småborgerlig och reaktionär. Å andra sidan vill alla in i den. Homosexuella, transsexuella och bigamister kräver riksdagsbeslut för att få bilda just - familj. Hur kan något så utskällt vara så populärt?

Hur som helst. Föräldraförsäkringen ska vara individuell, slog s-kvinnorna fast i Malmö. Tanken och argumentet var: Precis som alla andra försäkringar.

Den enkla motfrågan är förstås: Varför det? Om det är någonting som är gemensamt så är det väl föräldraskapet?

Är kvoterad föräldraförsäkring bara slarvigt tänkt, eller en anpassning till tidens mest själviska och egofixerade trender? Att människan är ett ensamt djur på sin vandring genom tillvaron. Föräldraskapet omdefinierat till individuellt "projekt".

Men ett av ombuden i Malmö, Birgitta Persson från Norrbotten, som kärnfullt beskrev sig själv som "älgjägare, bilmekaniker och mamma", sa vad som borde sägas:

-Ska någon komma in i mitt hem och omyndigförklara mig och min familj? Det viktigaste är barnens bästa.

Sånt hör man alltför sällan. Fast politikerna var inte imponerade.

Frågan om vem som stannar hemma första året med barnen, är inte "en köksbordsfråga", konstaterade SSU-ordföranden teknokratiskt svalt.

Alltså: vi politiker vet bäst hur ni ska ha det där hemma.

Från fläskfabrikant till politiker, samma grundsyn på oss: familj var ni, småhushåll blir ni.

Servera skinkan färdigskivad.

Carl Hamilton