Snattare, var god vänta kvar i luren

KOLUMNISTER

Polisen vill införa nya metoder för att bekämpa brottsligheten. Vi har hört talas om buggning och massiv registrering av telefon- och datortrafik. En nymodighet på ett annat plan är den så kallade Snattofonen. Framtidens snattare ska kunna förhöras per telefon. Allt för att spara tid och pengar.

Här visar polismakten en ny och oväntad sida. Hotbilder av superhemliga terroristnätverk och organiserad brottslighet kombineras med drömmen om den snälle skurken: en liten dam tagen på bar gärning med fickorna fulla med rynkkräm och kaviartuber, därefter vederbörligen inkastad, inte i en fängelsecell, utan i en telefonkiosk.

–?Vi har upprättat en handbok i ämnet, meddelar polismyndigheten i Malmö för att lugna eventuella tvivlare.

Tanken är förstås att hela snatteriverksamheten tack vare Snattofonen kan övergå till en smidigt inövad och helt opersonlig rutin: snatta, anmäl via telefon, betala bötesförläggandet (via Snattomaten?), snatta vidare.

Opersonliga kontakter anses alltid vara ett tecken på effektivitet. Möten öga mot öga är bara ekon från en tid mer primitiv än vår egen.

Men kanske finns det trots allt en djupare tanke bakom införandet av snattarnas egen heta linje. Särskilt om Snattofonen uppvisar de egenheter som vi har lärt oss att förknippa med dagens telefonbaserade korporativa verksamheter, och som ärligt talat kan göra de flesta av oss halvt vansinniga.

Kanske handlar allt om avskräckning.

Även snattarna kommer att mötas av kvarts- och halvtimmeslånga väntetider med en irriterande sval kvinnoröst som om och om igen lovar att vi arbetar så fort vi kan och tar strax emot ditt samtal. Du är nu nummer sextiofyra i kön.

Halvdöd av leda ställs skurken inför ett batteri av tröttsamma alternativ: Har du snattat för mer än hundra kronor, tryck ett. Har du blivit tagen på bar gärning, tryck fyra. Är du tidigare straffad, tryck fem.

Och naturligtvis den märkliga nysvenska som visar sig i slutklämmen: eller vänta kvar.

Vänta kvar? Varför inte bara vänta? Och vänta kvar på vadå? Att någon handboksförsedd person på ett call-center i Ånge ska uppmana den telefonerande snattaren att söka sig till närmaste polisstation, som dessutom med största sannolikhet är nedlagd.

Carl Hamilton