Vem ska vinna jobbmatchen?

KOLUMNISTER

Så har då startskottet gått i tävlingen om vem eller vilka som kan ”skapa” flest jobb på nio månader. Finansminister Nuder givetvis först ut i fältet. Och naturligtvis extremt optimistisk.

Skapar politikerna över huvud taget jobb? Historien talar ett annat språk. Historien talar mest om jobbdestruktion utan medföljande kreation.

Plusjobben finns förstås. Långtidsarbetslösa kan numera få subventionerade jobb, under vissa, ganska hårda förutsättningar. Möjligen kommer det att ge tjugo tusen jobb. I så fall ett bra resultat.

Det pinsamma är att det ska behövas ett valår för att lansera ett förslag som plusjobben, i synnerhet av politiker som alltid brister ut i lovsång till den fulla sysselsättningen så snart arbetslösheten kommer på tal.

I många år har jag fått brev och telefonsamtal från oroade medborgare med ungefär samma innehåll. De har frågat varför människor som vill arbeta döms till overksamhet, när det hade kostat ungefär lika mycket att ge dem en vettig uppgift. Senast var det en läsare i Backe som protesterade mot vad han kallade det onödiga människoplågeriet.

Men nu över till den stora frågan:

Den stora jobbdestruktionen skedde i början av 90-talet. Den politiska enigheten då kring så kallade sparpaket och hårdvalutapolitik var i det närmaste total.

Det är mer än tio år sedan, men egentligen har vi aldrig kommit tillbaka. Nuders valårsattack är bara offensiv om man nöjer sig med att mäta i den lilla blygsamma stapeln ”öppet arbetslösa”.

Med Reinfeldt är det annorlunda. Reinfeldt har nämligen en plan.

Nu är moderatledaren en person som gjort det till stor konst att aldrig tala klarspråk om någonting (mer än möjligen om vargjakt), men bortom dimridåerna synes mig hans lösning ändå gripbar: sänkning av ersättningsnivåer kombinerat med en mindre sänkning av skatterna, vilket leder till att löneanspråk och löner sänks. Kort sagt: priset på arbete ska dumpas.

Upprörande kan tyckas. Skamligt. Men problemet är detta: den som inte har ett eget alternativ, får sitta tyst.

Att moralisera över and-ras lösningar när man själv saknar någon, håller inte.

Och vad är alternativet till Reinfeldt? Hur massarbetslöshet och utslagning ska döljas och administreras?

Carl Hamilton