Raffinerad stöld är knepet i valet

KOLUMNISTER

Det finns många sätt att förlora ett val. Men bara ett sätt att vinna: genom att ta någon annans väljare. Helst ska det ske utan att offret märker något - förrän det är för sent.

Tack vare fingerfärdige Fredrik Reinfeldt kan vi nu studera denna operation i full skala. Låt mig säga det direkt: Ingen kan låta bli att beundra den målmedvetenhet med vilket moderatledaren överför väljare från sina samarbetspartner till sitt eget parti. Ett slags raffinerad fickstöld.

Medan Reinfeldt med len röst resonerar om det ena spännande samarbetsprojektet efter det andra - KU-förhör, utredningsgrupper, vad ni vill - plockar han i en elegant slow-motion-manöver av sina borgerliga kompisar väljare efter väljare.

Närmast förhäxade iakttar hans partner hur de sakta men säkert berövas hatt, rock, byxor, medan Nya moderaterna intygar att allt de någonsin önskat är samarbete.

-Vi är ett gäng som gillar att vara tillsammans, säger Maud Olofsson.

Jo, det ska vara tätt och intimt för att manövern ska lyckas.

I fredagens Temomätning fick Maud 5,6 procent av väljarsympatierna.

Sedan "Projekt Nya moderaterna" sjösattes för två år sedan, har centern, kd och folkpartiet befunnit sig på en sakta fallande båge. Moderaterna stiger.

I fredagens Temoundersökning klockades Reinfeldt till över 30 procent av väljarkåren. Det är kombinationen av borgerlig allians och moderat förflyttning in mot mitten av den politiska skalan som är affärsidén. Och som alla bra idéer är den enkel.

En fungerande allians förutsätter att alla håller sina positioner. Alltså precis det Reinfeldt inte gör och inte tänker göra.

Nu gäller borgfred. Inga lömska attacker. Och Reinfeldt kan i lugn och ro plocka av sina allierade allt de har av värde.

Den ende som litet sömnigt har reagerat är faktiskt folkpartiledaren (nu nere på 10 procent) som vid ett tillfälle muttrade att ifall de moderata positionsbytena skulle fortsätta på det här viset, kunde det bli bekymmersamt.

Nu försöker Leijonborg göra det enda tänkbara. Stjäla gamla överblivna moderata högerväljare.

För att återvända till den inledande liknelsen: två ficktjuvar möts i ett gathörn och börjar omedelbart att under ömsesidiga artighetsbetygelser bestjäla varandra.

Carl Hamilton