Lärdomar för de (o)intresserade

KOLUMNISTER

Några tankar medan snön smälter. Allt börjar inte med Tony Blair, även om alla talar om Blair. Nästan ingen talar om vad hans konservativa motståndare gjorde. Trots att Blair öppet hade tagit strid med sin egen vänsterflygel, hävdade tories att labour inte hade förändrats. Allt var simpel pr-bluff. Blair var bara en osedvanligt oljig försäljare.

Liberalerna i Kanada hade haft makten så länge att kanadensarna kallade sitt land för "en-och-en-halv-parti-stat". Liberalerna står för offentligt finansierad välfärd och USA-skepsis. När de konservativa under ny ledare plötsligt la sig tätt intill regeringspartiet och basunerade ut att kanadensarnas traditionella trygghet absolut inte fick röras, vad gjorde liberalerna? Rätt gissat.

I hysteriskt uppskruvade attackannonser påstods att de konservativa var distansstyrda av Bush, dessutom skulle de montera ned välfärdsinrättningarna så fort de fick chansen. Omsvängningen var bara bluff.

Liberalerna fick storstryk.

Socialdemokraterna i Danmark förkroppsligar offentligt finansierad trygghet. När borgerliga venstres nye ledare plötsligt la om kursen och placerade sig så nära socialdemokraterna att det knappt gick att peta in en röstsedel mellan partierna, hur reagerade socialdemokraterna? Rätt igen. Nu hette det att venstre visserligen hade stulit socialdemokraternas retorik, men var genetiskt oförmögna att försvara välfärdsstaten. Alltihop var bluff.

Socialdemokraterna åkte ut med huvudet före.

Lärdom: det finns en stor grupp väljare som inte längre bryr sig om vilket parti som regerar så länge de får den socialdemokratiska politik de vill ha.

I Sverige har moderaternas Fredrik Reinfeldt kastat ut den gamla politiken och lagt sig dikt an mot regeringen. För att riktigt understryka vad de håller på med tänker moderaterna använda sossarnas valslogan i sin egen kampanj.

Hur reagerar socialdemokraterna?

Rätt gissat.

-Nog känner man igen den gamla högern, säger Persson. Nu är den klädd i velour, men det är samma höger som förr, var så säker.

-Klassisk högerpolitik, säger Marita Ulvskog.

-Klassisk moderatpolitik i ny förpackning, säger LO-chefen.

Lärdom: de som har mest att tjäna på att dra lärdomar är minst intresserade av att göra det.

Carl Hamilton

ARTIKELN HANDLAR OM