Vår riksbank är en självplågare

KOLUMNISTER

Medeltidens flagellanter ville piska synden ur kroppen. Fortfarande samlas fanatiska shiiter den här tiden på året för att enskilt och gruppvis slå sig själva blodiga. Käppar, knivar, piskor, påkar och svärd kommer till användning. Ont ska med ont fördrivas. Och ju större plåga desto större rening.

Sådana aktiviteter betraktas normalt som vidskepelse.

Men vad är dessa piskmän mot dagens självplågare i kostym? Vår egen riksbank, världens äldsta, har sin variant. Goda nyheter är dåliga. Bättre tider är i själva verket sämre.

I en ekonomi med närmast obefintlig inflation men massarbetslöshet, vill banken strama åt och dämpa.

I en vital marknadsekonomi är det alltid en del priser som går upp (andra går ner). Men ekonomins flagellanter bryr sig inte om sådant. Det är möjligt att vi har det bra idag, men på lång sikt kommer vi att få det mycket sämre. Nu har banken kommit på att förutom den traditionella inflationsbekämpningen, ska den ägna sig åt att ta ner sådant som kan utveckla sig till en ”bubbla”, alltså prisnivåer som banken tycker är orealistiska.

Denna vår gäller det prisutvecklingen på hus.

En intressantare, och politiskt djärvare, motivering ett valår hade varit att skylla räntehöjningarna på näringslivets bonusar. Priset på svenska börsdirektörer stiger okontrollerat, och framför allt omotiverat. En direktörsbubbla. Här finns också en moralisk aspekt som borde tilltala varje exorcist.

Tidskriften Affärsvärlden, normalt ett under av saklighet, sammanfattade nyligen Riksbankens nymornade ambitioner att stärka sitt grepp över svensk ekonomi med rubriken: ”Statskuppen”.

Men det är knappast något som kommer att beröras i årets valrörelse. Nu ska vi leka demokrati.

Bland självplågare kan man aldrig nog mycket bekämpa en icke-existerande inflation och aldrig nog litet en existerande arbetslöshet.

Men kanske har jag fel. När jag skriver detta ser jag att mellan januari och februari steg faktiskt inflationen med någon bråkdel av en procentenhet. Det är bostadslånen som har blivit dyrare.

Orsaken är Riksbankens egen räntehöjning.

Världens äldsta centralbank övergår till ny och spännande uppgift. Att bekämpa sig själv.