Demokrati som en nyklippt golfgreen

KOLUMNISTER

Jag hade brutit sten som en gång Karl Oskar gjorde på sin magra småländska teg. Slitit med spade, spett och gräsklippare hela sommaren tills mattan var i det närmaste perfekt.

Han hade varit med sin familj långt in i Ryssland, bort mot Ural, när han en dag stod på min gräsmatta. Det började med att han påstod att Ryssland liknade Sverige på femtiotalet.

Femtiotal, folkhem. Alla får det bättre. Så långt lät det ju bra, ja nästan perfekt. Perfektion är trots allt en fråga om vad man jämför med, tänkte jag och såg ut över det gröna.

Fast det var inte det Sverige han menade. Inte femtiotals-Sverige med sina gula lokalbussar, tegelröda folkets hus, och överallt en massa medelålders män i olika åldrar. Inte den där speciella känslan av begynnande ordning.

De har blommor i Ryssland, förklarade han.

Blommor?

I Ryssland, sa han, i det riktiga Ryssland, bortom Volga, dit turisterna aldrig kommer, där har de blommor. Jag har själv sett det.

Jag undrade var ryssarna höll dessa fagra blomster som hade gjort ett så starkt intryck.

Överallt, sa han, i trädgårdarna, parkerna, inne i städerna, i vägrenerna, runt fälten och" gräsmattorna. Och sen tillade han: Det var när jag såg blommorna i Ryssland som jag insåg att det måste ha hänt något här hemma. Det är inte som förr. Inte som på femtiotalet.

Jag kände ett begynnande missmod.

Gå upp på Skansen, sa han, om du inte tror mig. Då kan du se själv. Då förstår du.

Menar du att blommorna skulle ha det bättre i Ryssland? frågade jag. Ett blomvänligare samhälle, eller? Jag tycker jag har hört den här visan förut.

Bättre och bättre. Det är bara det att de fortfarande har blommorna kvar. Och de har samma klimat som vi, så det kan vi inte skylla på.

Omöjligt, sa jag. Ryssarna sprutar DDT på allt som rör sig. Det är som på femtiotalet.

Och vi då? sa han. Får panik så fort vi ser ett ogräs.

Sverige är ju grönt - jämngrönt. Grönt är det nya grå. Ryssland, däremot. Ryssland är färggrant.

Jag gick upp på Skansen. Hittade den där hörnan med utrotade arter som han talat om. Såg spetsfingerörten, såg den blyga hjärtstillan. Såg knippnejlikan. Såg alla de försvunna.

Men vi har i alla fall demokrati, perfekt som en nyklippt golfgreen.

Carl Hamilton