Vi drabbas alla av terrorismen

KOLUMNISTER

En man - en svensk - berättade för mig att hans bror hade varit på sitt kontor i ett av tornen när de blev uppmanade att utrymma byggnaden. Han ångrade sig i hissen och åkte tillbaks för att hämta sin laptop.

Det finns hundratals sådana historier. Triviala beslut som får ödesdigra följder.

Han berättade om sin bror mycket lågmält och samlat. Det skakande var att han fick beslutet att verka så självklart. Förmodligen skulle man själv ha gjort samma sak. Hans bror levde fortfarande i världen före elfte september.

Peter Eriksson från miljöpartiet blev utfrågad om kriget mot terrorismen. Han talade om de oacceptabla inskränkningarna av den personliga integriteten, de laglösa insatserna från USA:s sida. Allt rätt och klokt, och väldigt svenskt, förstås. Jag kunde ha sagt det själv.

Men det är bara halva sanningen. Och säger man bara halva sanningen, tappar man bort halva verkligheten.

Terrorismen är inte någon mörk liten krumelur i samtidens kant. al-Qaida sympatier finns det ett par kilometer härifrån. Men bortsett från Nalin Pekgul vet jag inga politiker som vill tala öppet om det.

De oskyldiga döda är terrorismens första offer. Men det verkliga resultatet av politisk och religiös terror är att den faktiskt lyckas med syftet att förändra det samhälle den angriper.

Ett nytt samhälle där vi hela tiden måste se oss över axeln. Där vi måste göra överväganden där vi tidigare inte behövde tänka oss för.

Terroristen inskränker Göra en resa, skicka barnen till skolan, ta en öl efter jobbet, gå på en fotbollsmatch. Alla dessa triviala beslut - som tillsammans utgör vår vardag och som vi inte behöver be om lov för att göra och inte behöver planera i förväg - måste nu omgärdas med överväganden.

Efter det kalla kriget, kriget i vardagen. Eller, rättare sagt, kriget mot vardagen. Det startade för fem år sen.

Säg alltså att du är på ditt kontor, en brand har utbrutit i huset intill och för säkerhets skull vill de utrymma byggnaden. Men du har glömt din dator och bestämmer dig för att återvända och hämta den.

Ett fullkomligt rationellt beslut. Före den elfte september.

Carl Hamilton