Inget är så nytt som det gamla

KOLUMNISTER

Inget är så gammalt som det nya.

Jag hörde på radio att lagen i fotbollsallsvenskan numera förnyar halva manskapet inför varje säsong. Samma sak lär för övrigt gälla elitserien i hockey som började i förra veckan. Lagledarna har inte längre tålamod – eller mod – att vänta på resultat. Det är väl ganska kännetecknande för just vår tid.

Varje ny säsong ett nytt lag. Fast samma tröja och samma namn.

Jag tänker på moderaterna, nya moderaterna. Samma tröja, nytt lag.

Förr hade moderaterna ett program som verkligen skilde sig från de andra partiernas. Då brukade de lugna oss med att det inte skulle bli särskilt stor skillnad om de kom till makten. Något systemskifte var det absolut inte tal om.

Nu har moderaterna eller nya moderaterna ett nytt program som bara skiljer sig när det gäller teknikaliteter från det gamla regeringspartiets (jag säger regeringspartiet, inte socialdemokraterna, för det är något annat). Enligt moderaterna kommer dessa tekniska finjusteringar att ge ett enormt genomslag. Allt kommer att bli bättre och framför allt – nytt.

Hur är det möjligt att en politik som skiljer så litet, ger så otroligt mycket bättre resultat?

Det nya landet, ropar en affärstidskrift lyckligt om Sverige.

Nya. Nya landet. Nya moderaterna.

Jag tog femåringen till hans första fotbollsträning. Det var det enda riktigt nya den här veckan. Små killar och tjejer som hoppar upp och ned och jublar som om de hade vunnit valet när de har gjort mål. Även när de inte har gjort mål jublar de – helt enkelt för att det är så kul.

För första gången. Som ett nytt liv som börjar. Alla mål ännu ogjorda.

Men det är naturligtvis gammalt som gatan. Allting upprepas. Fotbollsfarsorna och fotbollsmorsorna vid sidan om planen känner igen sig, sina egna inlägg och indiantjut.

Filosofen Nietzsche påstod att allt man gjorde skulle upprepas i evigheter. Varenda missad straff skulle alltså missas ett oändligt antal gånger. Det var väl ett sätt att visa hur helvetet såg ut. Men Nietzsche spelade inte fotboll. Sanningen är att man får två turer, i bästa fall. En för sig själv och en till genom sina barn. Det räcker gott och väl, åtminstone för att man ska vara tacksam.

Inget är så nytt som det gamla.

Carl Hamilton